Danas uranjamo u savjete i trikove kako se pravilno brinuti o drvenoj dasci za rezanje. Potrebno vam je samo kokosovo ulje, čista pamučna krpica i vrijeme koje daska mora 'odležati'
Evo kako ćete lako obnoviti sjaj svoje drvene daske za rezanje
Jednom kada se drvo ekstrahira iz sustava bogatog hranjivim tvarima koji stabla čini pravim čudom prirode, više nema pristup vlazi i zaštiti koja mu je potrebna da ostane zdravo. Ako nije dobro nauljeno i održavano, drvena daska će se uskoro potpuno osušiti i postati osjetljivija na savijanje, pucketanje, upijanje tekućina i mirisa te lomljenje.
POGLEDAJTE VIDEO: Samouki umjetnik radi skulpture od drveta
Pokretanje videa...
Srećom, postoji vrlo jednostavan način na koji možete spriječiti da se bilo što od tih nezgoda dogodi i da svoju drvenu dasku za rezanje održite u punoj snazi.
Kako prepoznati kada je potrebno nauljiti drvenu dasku?
Ako vidite da su neke zakrpe ili dijelovi drvene daske za rezanje lakši i suši od drugih, možda bi se isplatilo potrošiti nekoliko minuta da dobro nauljite, u biti nahranite, svoju dasku za rezanje, umjesto da ju bacite.
Nešto znanstveniji je takozvani 'test vodene kapljice' - ako se voda upije u dasku, na rukama imate jedan žedan kuhinjski pribor i vrijeme je da dasku 'nahranite'. Ako voda ostane na dasci, a da se ne upije, to znači da je drvo daske zdravo i da će vam još dugo služiti.
Kokosovo ulje - jednostavno najbolje!
Zahvaljujući visokoj razini srednjelančanih triglicerida i visokom udjelu zasićenih masti, kokosovo ulje ne može užegnuti. To je također vegetarijansko neljepljivo ulje koje ostaje postojano na visokim temperaturama.
Uparite to s antimikrobnim svojstvima kokosovog ulja koja blokiraju loše bakterije iz drvenih vlakana i dobit ćete vrhunsko ulje za drvene daske i posuđe.
4 koraka kako pravilno nauljiti drvenu dasku za rezanje
1. Počnite tako što ćete svoju drvenu dasku za rezanje postaviti na ravnu hrapavu površinu, a zatim pored nje postaviti mekanu krpu koja se ne guli ili papirnati ručnik. Klasične pamučne maramice će isto dobro poslužiti.
Za početak ćete uzeti 2 žlice kokosovog ulja u tekućem obliku na sobnoj temperaturi. Ako ga treba zagrijati da se razrijedi, stavite ga na desetak sekundi u mikrovalnu. Ovdje je namjera osigurati da se vaše ulje lako izlije i da se glatko širi po površini drvene daske.
2. Pomalo dolijevajte ulje na dasku. Počnite u kutu drvene daske i sipajte ulje izravno na dasku za rezanje drva u smjeru godova. To je jako važno jer omogućava maksimalnu apsorpciju ulja u drvena vlakna.
3. Utrljajte ulje na dasku. Uzmite svoju krpu, papirnati ručnik ili rupčić i počnite utrljavati ulje u dasku ravnomjernim pritiskom. Nastavite trljati dok ne budete sigurni da je sav višak ulja ušao u dasku.
4. Ponovite korake, a zatim ostavite dasku za rezanje da se odmori. Općenito, htjet ćete ponoviti postupak barem dvaput, ali stvarno što više puta ponovite postupak to će daska biti u boljem stanju piše Virginia Boys Kitchen.
Kad drvena daska za rezanje više ne može apsorbirati ulja, jednostavno će ostati na površini i vi ga možete lako pokupiti. Ostavite drvenu dasku da se 'odmori', barem četiri do šest sati. Nakon toga još jednom je prebrišite i slobodno koristite.