Dvostruka eutanazija: Nakon 50 godina braka zajedno umrli | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Dvostruka eutanazija: Nakon 50 godina braka zajedno umrli

Dvostruka eutanazija: Nakon 50 godina braka zajedno umrli

Bračni par iz Nizozemske je novi slučaj dvostruke eutanazije, nakon 50 godina braka odlučili su da nemaju drugog rješenja. Žena je patila od demencije, a muž je bio u strašnim bolovima

VIDEO

Supružnici koji su proveli život zajedno nakon što su se upoznali kao mala djeca, umrli su rame uz rame u najnovijem slučaju dvostruke eutanazije u Nizozemskoj.

Jan Faber (70)  i Els van Leeningen (71), bili su u braku gotovo pet desetljeća prije nego što su početkom lipnja istovremeno okončali svoje živote smrtonosnom injekcijom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pes VIDEO

Jan, koji je radio kao upravitelj teretnog broda, patio je od jakih bolova u leđima više od 20 godina, dok je njegovoj supruzi 2022. godine dijagnosticirana demencija koja se u međuvremenu pogoršala.

Prvi susret im je bio u vrtiću. Jan je zatim počeo igrati hokej za nizozemsku nacionalnu juniorsku reprezentaciju prije nego što je postao sportski trener, dok je Els postala učiteljica u osnovnoj školi.

Zajednička strast im je bila more i čak su pokrenuli vlastitu tvrtku za prijevoz robe teretnim brodom.

Nakon više od desetljeća dizanja teških tereta i ručnog rada, Janovi bolovi u leđima postali su ozbiljni i par se vratio na kopno u karavan. Kirurški zahvat 2003. nije učinio mnogo da ublaži njegovu bol i bio je prisiljen prestati raditi.

Niža kvaliteta života potaknula je par na razmišljanje o potpomognutom umiranju te su se pridružili NVVE - nizozemskoj organizaciji 'pravo na smrt'. Els je otišla u mirovinu 2018. i počela je pokazivati ​​rane znakove demencije koja joj se postepeno pogoršavala do te mjere da je jedva mogla konstruirati rečenice.

Eutanazirani su bivši premijer Nizozemske i njegova supruga
Eutanazirani su bivši premijer Nizozemske i njegova supruga

Na dan kada su trebali umrijeti, Els i Jan proveli su dva posljednja sata sa svojim najmilijima. Uoči termina, sa svojim sinom i unucima igrali su igre, čavrljali, a Els je sa sinom otišla u šetnju plažom.

Nakon toga, rekao je njihov sin, došli su liječnici i 'sve se dogodilo brzo', liječnici su slijedili njihove procedure i onda se to dogodilo u 'samo nekoliko minuta'. Sinu je odluka teško pala:

- Ne želiš vidjeti roditelje kako svojevoljno umiru - rekao je.

Ekvador odlučio: Eutanaziju više neće biti kažnjiva zatvorom
Ekvador odlučio: Eutanaziju više neće biti kažnjiva zatvorom

Nizozemska i Belgija bile su prve europske zemlje koje su 2002. legalizirale eutanaziju. Postupak je u Nizozemskoj strogo reguliran. Liječnik i neovisni stručnjak moraju procijeniti da pacijent trpi nepodnošljive patnje bez nade u poboljšanje. 

U slučaju da par odabere eutanaziju, ti uvjeti moraju biti ispunjeni za oba pacijenta, što procjenjuju dva različita liječnika. Stoga je izuzetno rijetka, piše DailyMail.

Što mislite o eutanaziji? Recite nam u anketi:

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25

VIDEO

Kakav je osjećaj umiranja? Evo što o tome kažu istraživanja
VIŠE JE FAZA

Kakav je osjećaj umiranja? Evo što o tome kažu istraživanja

Mnogi su ljudi tijekom povijesti proveli svoje živote pokušavajući shvatiti što se događa kada umremo. Iako postoji mnogo teorija, niti jedna još nije dokazana
Dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja: Bik će zadiviti šefove, a Lav ne smije dramatizirati
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja: Bik će zadiviti šefove, a Lav ne smije dramatizirati

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje