Često nam je najlakše stvari namirnice u protvan i ispeći, bez puno nadgledanja, a mi vam donosimo dvije odlične kombinacije povrća s kozicama i mesom te odabranim začinima
Dva super fina i brza recepta s protvanom: Pomiješajte i pecite
Klasičan protvon koji inače najčešće koristite za pripremu kolača odlično je rješenje za pripremu brze i jednostavne večere iz pećnice. Neke namirnice poput škampa, piletine i ribe, a posebno povrća, idealne su upravo za takav način pripreme.
Donosimo nekoliko jednostavnih recepata uz pomalo eklektičan, ali svakako zanimljiv izbor namirnica za jednostavnu večeru.
POGLEDAJTE VIDEO: Kruh bez kvasca
Pokretanje videa...
Fine kozice s povrćem
Škampi su odličan izbor jer su vrlo ukusan zalogaj koji se može složiti s različitim vrstama priloga. Cijeli ovaj recept traje manje od sat vremena i ukus je apsolutno nevjerojatan.
SASTOJCI:
- 1 kilogram mladog krumpira
- 3 klipa kukuruza, svaki presječen poprečno na 6 komada
- 1/4 šalice nezaslađenog maslaca na sobnoj temepraturi
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica začina
- 1 kilogram srednjih kozica, očišćenih
- 1 komad dimljene kobasica, tanko narezane
- 1 limun, izrezan na kriške
- 2 žlice listova peršina, nasjeckano
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te namažite lim za pečenje maslacem ili posprejajte s malo ulja. U velikom loncu kipuće slane vode kuhajte krumpir dok ne omekša. Dodajte kukuruz tijekom posljednjih 5 minuta kuhanja. Potom dobro ocijedite.
U maloj zdjelici pomiješajte nasjeckane začine s maslacem i češnjakom.
Na pripremljeni lim za pečenje stavite u jednom sloju krumpir, kukuruz, kozice i kobasice. Pospite smjesu s maslacem i lagano protresite da se sjedini.
Stavite u pećnicu i pecite 12-15 minuta, dok škampe ne budu mekane i kukuruz ne omekša. Poslužite odmah uz korice limuna, po želji ukrašene peršinom.
Piletina u umaku od balsamica s povrćem
Ovo je vrlo jednostavan recept uz minimalan broj sastojaka, te ne zahtijeva puno truda.
SASTOJCI
- oko 250 grama bijelog pilećeg mesa
- 1 žličica košer soli
- svježi crni papar, po ukusu
- 10 srednjih šparoga uz podrezane krajeve
- 2 crvene paprike
- 1 crveni luk
. 1/2 šalice mrkve
- 15-ak dekagrama narezanih gljiva
- 1/4 šalice i 1 žličičica balzamičnog octa
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 češnja češnja češnjaka
- 1/2 žlice šećera
- 1 1/2 žlice svježeg ružmarina
- 1/2 žlice suhog origana ili timijana
- 2 lista svježe kadulje , sjeckana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i premažite lim za pečenje uljem. Pomiješajte rukama sve sastojke u velikoj zdjeli da se dobro izmiješaju, a zatim sve rasporedite na lim za pečenje u jednom sloju. Povrće malo odmaknite od mesa. Pecite oko 20 do 25 minuta, uz povremeno miješanje povrća.