Rožatu stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150 stupnjeva. Dobro ohlađenu rožatu odvojite od posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite
Dubrovačka rožata priprema se s likerom od ružinih latica
Broj osoba: 4
Priprema: 60 minuta
Sastojci:
500 ml punomasnog mlijeka, 6 jaja, 6 žlica šećera, 2 vanilin šećera, 1 limunova korica, liker od latica ruže
Postupak:
Šećer i vanilin šećer potrebno je pomiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi. Izmiksajte jaja i pomiješajte ih s ohlađenim mlijekom, naribajte korice limuna i dodajte par kapi likera od ruže.
Rastopite šećer do faze karameliziranja (pazite da ne zagori). Pažljivo ga razlijte po posudi u kojoj se rožata peče i pustite da se ohladi. Smjesu ulijte u posudu s karamelom te istu posudu stavite u veći lim s vodom, tj. vodenu kupelj.
Rožatu stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150 stupnjeva. Dobro ohlađenu rožatu odvojite od posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite. Za kraj pokapajte s još par kapi likera.