Smatra se prirodnim insekticidom jer odbija lisne uši, gusjenice, puževe, mrave i miševe, pa se može sijati na rubove gredica. Cijela biljka je jestiva i sadrži vitamin C
Dragoljub se jede, a odličan je susjed rajčici, krumpiru, ružama
Cvijet dragoljub ponosno može nositi svoje ime jer, osim što je lijep i dekorativan, vrlo je zdrav i za ljude i za biljke uz koje raste. Dragoljub (Tropaeolum majus) zapravo je začinska biljka. Potječe iz Južne Amerike i osjetljiv je na mraz. Direktno se u zemlju sije u svibnju. Voli humusnu zemlju, ali ne s previše hranjiva jer inače razvija prebujne listove, a premalo cvjetova. Voli sunce ili polusjenu. Cvate u nijansama od blijedožute do jarkonarančaste i crvene.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Cijela biljka je jestiva i sadrži vitamin C. Listovi, cvjetovi, pupovi i sjeme ove biljke su jestivi, a sve osim sjemena najčešće se koristi u salatama. Imaju slatkasto-orašastu aromu. Zeleno, nedozrelo sjeme i zatvoreni pupovi mogu se konzervirati u octu, poput kapara. Prirodni je antibiotik, antimikotik i diuretik i povećava otpornost organizma. U narodnoj medicini koristio se kao lijek za dezinfekciju i liječenje rana. Smatra se prirodnim insekticidom jer odbija lisne uši, gusjenice, puževe, mrave i miševe, pa se može sijati na rubove gredica. Odličan je susjed krumpiru, rajčici, grahu i ružama.