Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Dr. Popić: Šetanje šumom jako je ljekovito, pomlađuje nas...

Dr. Popić: Šetanje šumom jako je ljekovito, pomlađuje nas...

Drveće oslobađa molekule koje smanjuju produkciju stresogenih tvari, kaže dr. Popić. Još u pretkršćansko doba djevojke su odlazile u šume s brezom kako bi nakupile pozitivnu energiju i kako bi se sretno udale

Šetnja šumom za ljude preopterećene gradskim načinom života može biti itekako ljekovita. To potvrđuju i suvremena istraživanja koja provode japanski znanstvenici koji kažu kako je "kupanje" u šumskom zraku ("forest bathing trips") ljekovito, a odnosi se na boravak u šumi u cilju relaksacije i rekreacije uz udisanje isparivih tvari koje se nazivaju fitoncidi i zapravo su esencijalna ulja šumskog drveća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prednosti hodanja 00:53

- Fitoncidi su molekule koje oslobađa šumsko drveće i koji smanjuju produkciju stresogenih tvari što povećava aktivnost stanica koje se bore protiv raka. Područje izučavanja djelovanja fitoncida danas se naziva - dendroterapija ili liječenje drvećem, a zagovornik je i ruski znanstvenik i energoterapeut Mihail Semjonovič Vinogradov - objašnjava nam dr. Jelica Popić, psihoterapeutkinja i ravnateljica Učilišta Lovran - Wellness Akademija.

Top savjeti za top tijelo: Osim treninga dobra je i žustra šetnja
Top savjeti za top tijelo: Osim treninga dobra je i žustra šetnja

Postoje zapisi da su još u pretkršćansko doba djevojke odlazile u šume s brezom kako bi nakupile pozitivnu energiju i kako bi se sretno udale. Trudnice su uvijek sjedile pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta da od njega dobiju snagu za iscjeljenje rana. Vidari su preporučivali ne samo sjedenje pored drveća, nego i penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmijenila s čovjekovom.

Drveće zaista može ojačati, izliječiti, iscijeliti i nahraniti energijom. Najbolja drva su hrast, breza i bor, gotovo istu vrijednost imaju cedar, bagrem, klen, jabuka i šljiva.

Uz omiljenu aktivnost brže ćete smršaviti i poboljšati cirkulaciju
Uz omiljenu aktivnost brže ćete smršaviti i poboljšati cirkulaciju

- Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju iscjeljenja su vrlo prirodna i jednostavna. Stanite licem prema drvetu na udaljenost od 40 do 60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrirajte se na to da primate njegovu energiju, udišete miris i zamislite da se vašim tijelom odozdo nagore lagano podižu toplina i opuštenost. Istodobno počnite raditi vježbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobivene energije po čitavom tijelu - objašnjava dr. Popić.

Komuniciranje s drvećem ne treba trajati dugo, ne više od nekoliko minuta, i to je najbolje raditi predvečer, prije spavanja. Čovjek se i tako poslije jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili gradskom parku osjeća mnogo bolje i pomlađeno.

Idealno za umirovljenike: Ova aktivnost čuva od demencije
Idealno za umirovljenike: Ova aktivnost čuva od demencije
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9
Znojite se po noći? Evo zašto se to događa i kako si pomoći
NEUGODNA POJAVA

Znojite se po noći? Evo zašto se to događa i kako si pomoći

Sasvim je normalno znojiti se tijekom noći. Stalno se znojimo, a dodatak tople posteljine i pidžame to može učiniti vjerojatnijim. Iako se misli da je znojenje u snu veći problem ljeti, ono se događa i zimi