Smanjenje izloženosti olovu potencijalno smanjuje rizik od razvoja bihevioralnih i kognitivnih problema kasnije. Obrazovaniji roditelji tjeraju djecu na doručak
Doručak smanjuje razinu olova u krvi i sprečava trovanje
Doručak, osim što je povezan s gubitkom težine i poboljšanjem prehrane, pomaže u zaštiti djece od trovanje olovom, pokazala je studija objavljena u časopisu Environmental Health. Istraživanje na 1344 djece je pokazalo da ona koja su jela doručak su smanjila razinu olova u krvi za 15 posto u šest mjeseci, za razliku od onih koji su preskočila taj obrok.
Prethodna istraživanja su pokazala da preskakanje doručka u odraslih povećava apsorpciju olova u tkivu, a uzrok tome su minerali u hrani kao što su kalcij i fosfat. Hrana smanjuje apsorpciju u crijevima čak deset puta i zato su u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti preporučili da djeca izložena visokim koncentracijama olova u okolišu jedu redovite i često obroke. Smanjenje izloženosti olovu potencijalno smanjuje rizik od razvoja bihevioralnih i kognitivnih problema kasnije.
Opasnosti od izloženosti olovu prije svega trebaju biti svjesni roditelji, jer pravilnom prehranom djece pomažu smanjiti rizik od trovanja.