Tijekom turske vladavine u palače je dolazila najbolja hrana. Turska je kuhinja evoluirala i širila se dalje. Tako su primjerice kofte ‘tata’ naših ćevapa, otkriva vlasnik turskog restorana u Tkalčićevoj
'Donio sam pravi turski kebab, baklavu i kofte u srce Zagreba'
U Hrvatsku sam došao iz Turske prije deset godina i shvatio da ovdje nema pravog turskog restorana, kaže Ali Ihsan Tanindi.
Zato je, nastavlja, prije sedam godina otvorio Lokma from Istanbul, prvi etnički restoran u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Ljudi su znali za tursku kuhinju samo preko kebaba, i to klasičnog, doner kebaba. Mi radimo šiš kebab - pečemo meso, čistu janjetinu od buta, na ražnjićima i poslužujemo ga na bulguru. A doner kebab je mješavina janjetine i junetine, koja se na tanko reže s ražnja na kojem se okreće - objasnio je Ali, koji nudi i razne salate, deserte poput baklave i pića – kavu, ajran, limunadu...
- Turska kuhinja mješavina je mnogih kuhinja – grčke, arapske... Turci su dugo vladali i u palače je dolazila najbolja hrana. Tako je turska kuhinja evoluirala. Želimo prirodan okus, pa ne koristimo previše začina, a oni koje koristimo drukčiji su od hrvatskih, primjerice sumak, koji ide u salate, a kiseo je poput limuna. U Turskoj je samo mezza (predjela) preko 2000. Dolaze u manjim porcijama i bitno ih je kombinirati - kaže Ali. Dodaje da poštuje i turske sapunice jer su promijenile sliku koju Hrvati imaju o Turcima.
- Ljudi su shvatili da nemamo toliko različitu kulturu. I mnoga hrvatska jela podrijetlom su turska. Istanbulske kofte su, primjerice, ‘tata’ ćevapa. Radi se o janjećem i junećemu miješanomu mesu, začinjenom istanbulskim začinima - objašnjava Ali.
- Moja teta imala je tri restorana u Turskoj, a majka mi je sommelierka u Švedskoj, i te dvije žene puno su mi pomogle kad sam otvarao restoran. Radio sam s tetom osam godina i nakon toga došao u Hrvatsku i otvorio svoj restoran. Sviđa mi se u Hrvatskoj, ljudi su jako ljubazni, a i blizu sam svojoj zemlji, u Turskoj mogu biti za sat i pol, što mi puno znači. Iako sam na početku mislio da će u restoran dolaziti samo turisti, puno dolaze i Hrvati.
- I Turci i Hrvati obožavaju jesti, ali za nas je jelo druženje. Primjerice, ujutro je običaj da cijela obitelj mora biti zajedno. Za doručak treba biti pun stol – od meda, kajmaka, sudžuka, odnosno mesa, do jaja i naravno turskog čaja. Kad tako jedete, razina serotonina, hormona sreće, se povećava. I ručak je važan, ali najvažnija je večera. Tada opet cijela obitelj mora biti zajedno, od juhe do deserta, i pričati što im se dogodilo taj dan. U Hrvatskoj sam primijetio da toga baš i nema. Imate sve te obroke, ali doručak primjerice jedete na brzinu. I kod novijih generacija u Turskoj takva tradicija nešto slabi, ali ipak se održala - tvrdi Ali.
Dodaje da se u Turskoj najviše pije čaj, i to kroz cijeli dan u malim čašicama. I Hrvati i Turci dijele ljubav prema roštilju, ali i baklavi koja je u Hrvatskoj jako slična turskoj. Kava i baklava su odlična kombinacija, zaključuje Ali.
TURSKA SALATA CACIK S JOGURTOM I KOPROM
Sastojci: 2 žlice jogurta, krastavac, malo maslinovog ulja, 1 češanj češnjaka, malo soli, svježeg kopra i mente (žličica)
Priprema: Krastavac nasjeckajte, pomiješajte s jogurtom i dodajte malo maslinovog ulja. Dodajte začine i pomiješajte. Ova salata odlično paše s mesom, primjerice s ćevapima, ali može se jesti i s kruhom, kao dio mezze, odnosno malenih predjela.