Ovaj je kolačić tradicionalno dio božićne slatke kuhinje, a kombinacija meda, badema, čokolade i marcipana stvara poseban užitak. U njemu će posebno uživati ljubitelji marcipana
Domino kocke, mali slatki kolač u kojemu uživaju sva osjetila...
Sastojci:
Tijesto: 200 g meda, 50 g smeđeg šećera, vanilin šećer, jaje, 100 g mljevenih badema, 250 g pšeničnog brašna, 2 žlice praška za pecivo;
Nadjev: 200 g marmelade od marelica, 200 g marcipana, 100 g šećera u prahu;
Preljev: 200 g čokolade za kuhanje, 75 g maslaca
Priprema:
Za tijesto med, smeđi šećer i vanilin šećer otopite na slaboj vatri i ostavite da se ohladi. U gotovo ohlađenu smjesu mikserom na najvećoj brzini umiješajte jaje i bademe. Brašno i prašak za pecivo pomiješajte, prosijte, 2/3 količine dodajte smjesi pa izmiješajte na srednjoj brzini.
Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umiješajte preostalo brašno i prašak za pecivo. Tijesto razvaljajte na 3/4 površine lima. Uz rub presavijte papir nekoliko puta tako da dobijete visoku ogradu. Pecite 20 minuta na 180°C. Ploču ostavite da se ohladi, prepolovite i odvojite od lima. Svaku ploču prerežite jedanput vodoravno. Za nadjev marmeladu protisnite kroz sito. Polovicom premažite donje polovice ploča.
Marcipan umijesite sa šećerom u prahu. Zatim od smjese razvaljajte dvije ploče u veličini ploča koje ste već napravili. Razvaljane ploče od marcipana položite na podloge. Premažite preostalom marmeladom od marelica i pokrijte gornjim dijelom ploča. Stavite na hladno mjesto. Za preljev čokoladu i maslac otopite na slaboj vatri te izmiješajte u glatku smjesu. Ploče narežite na kocke veličine 2x2 cm. Prelijte preljevom i pomoću dviju vilica umočite u čokoladu. Ostavite da se stvrdnu i ukrasite šećerom u prahu.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...