Liker od mandarine se radi od njezine eterične kore. Umjesto da ju bacite i stvarate dodatni otpad, iskoristite ju u pripremi ukusnog likera. Uz to što ga možete piti, možete ga dodavati i kolačima
Domaći recept za kiselkasti liker od mandarina - i usred zime će nas podsjetiti na toplo ljeto
Liker od mandarina, poznat i kao 'mandarino' se već generacijama priprema na našoj obali. Slatki aperitiv će biti lijepi podsjetnik tijekom hladnih zimskih dana na toplo sunčano ljeto.
POGLEDAJTE VIDEO: Kakve su domaće, a kakve uvozne, mandarine?
Pokretanje videa...
Sastojci:
- 10-15 kori mandarina (što su veće to manje kore)
- 1 l domaće loze
- 70 dkg šećera
- 25 gr šećera (za kasnije)
- velika staklena tegla sa širokim grlom od 5 l
- gaza
- lijevak
- staklene boce (veličina po želji)
Priprema:
Dobro operite kore mandarine i osušite ih. Ogulite koru i ostavite dan, dva na čistoj krpi da se počnu stvrdnjavati.
Prelijte domaćom lozom i ostavite 2 mjeseca.
Kad prođe to vrijeme uzmite 70 dkg šećera i malo vode te prokuhajte u loncu da se šećer dobro istopi. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući. Ohladite slatki sirup.
Rakiju i kore procijedite u veći lonac. Dodajte ohlađeni sirup i promiješajte.
25 gr šećera stavite na tavicu i otopite. Lagano miješajte dok se šećer ne počne karamelizirati. Potom uliti u liker.
Liker procijedite pomoću gaze kako biste uklonili eventualne sitne komadiće šećera.
Pomoću lijevka prelijte liker u boce i zatvorite čepom. S vremenom će se aroma likera pojačavati.