Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Domaći crocoktail priprema se od višanja, dunja i arancina

Domaći crocoktail priprema se od višanja,  dunja i arancina
1

Od prvog crocktaila prošle su četiri godine, a u pripremi novih verzija koriste se ušećerena slavonska dunja, smokvenjaci i slasna neretvanska mandarina

U čašu za duga pića nariba se malo narančine kore. Stavi se puno zdrobljenog leda. Dodaju se pet cl zadarskog Maraschina, tri cl svježe iscijeđena limunova soka i tri cl soka od višnje maraska. 

Sve se lagano promiješa te ukrasi arancinima i višnjom. To je recept za prvi hrvatski koktel koji potpisuje Marin Nekić, pokretač Nekić Barology Cocktail Studija i škole za barmene s partnerom Sašom Lovrenščakom. U potrazi za sastojcima koji će poslužiti kao osnova Marin je zavirio u prošlost i odlučio se za Maraschino, liker s tradicijom dugom stotinama godina.  

- Sorta višnje, maraska, na mikroteritoriju od Karlobaga do Makarske uspijeva najbolje na svijetu, što su Dominikanci prepoznali još u 16. stoljeću. Oni su pripremali liker koji su nazivali Rosolio - kaže nagrađivani barmen. 

Od prvog crocktaila prošle su četiri godine, za koje su nastajale i druge verzije koktela od hrvatskih sastojaka. Ušećerena slavonska dunja, smokvenjaci ili neretvanska mandarina također se koriste za pripremu. 

- Zvijezda vodilja u kreiranju crocktaila nije bila samo želja u dočaravanju izvornih okusa Hrvatske. Uz sav entuzijazam i trud glavni cilj je povećati potrošnju hrvatskih sirovina jer na tržištu robe za koktele prevladava uvoz - objašnjava Marin Nekić.

Metvica, bosiljak i ružmarin za koktele

Saša Lovrenščak trenutačno radi u Ka’lavanda Music Baru u Hvaru. Za koktele voli rabiti svježu metvicu, ružmarin i bosiljak. 

I mljeveni papar ide u koktel

Ananas i đumbir, domaći džemovi s alkoholnim sastojcima te jagode s mljevenim paprom kombinacije su okusa koje preporučuje Saša. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5