Puno vrsta cvijeća je jestivo, a kuhanje s njim nije baš svima poznato. Hrvatski blogeri pokazali su kako ih odlično pripremiti i pri tom najavili prekrasni Floraart
Domaći blogeri pokazali kako kuhati s cvijećem, fino i slasno
Ako vas je oduvijek fasciniralo kuhanje s cvijećem, domaći blogeri otkrit će vam tajne tog umijeća. Kako bi najavili ovogodišnji zagrebački sajam cvijeća Floraart udružili su snage i napravili cvjetne delicije. Hrana i cvijeće idu zajedno jer je puno cvjetova jestivo, a među njima su maćuhice, dragoljub te cvjetovi vlasca, tikvica i bazge. Iskoristite njihovu sezonu i pripremite prekrasna jela koja izgledaju poput umjetničkih djela.
U Floraartu i ove godine možete uživati na Bundeku, ali i uključiti se u radionice i predavanja. Tako možete saznati kako presaditi kaktus, napraviti cvjetne ukrase te više o autohtonim orhidejama. Za djecu je osmišljen bogat program s predstavama i čitanjem priča.
Pogledajte što su blogeri pripremili:
Šarena salata s maćuhicama (blog "O slanom i slatkom" Sandre Rončević)
Sastojci:
• mješavina zelenih lisnatih salata - mladi špinat, baby blitva, hrastov list, rukola, listovi salate kristalke ili puterice
• šaka maćuhica različitih boja
• sol
• maslinovo ulje
• aceto balsamico
Postupak:
- Operite mješavinu lisnatih zelenih salata, dobro posušite listove pa stavite u zdjelu u kojoj ćete začiniti salatu.
- Posolite, pokapajte pažljivo acetom balsamicom i maslinovim uljem pa lagano izmiješajte pazeći da se listovi ne polome.
- Po vrhu posložite jestivo cvijeće, u ovom slučaju maćuhice, pa poslužite kao samostalan obrok ili salatu uz vaše glavno jelo.
Jaffa cvjetne žele kapljice (blog "Darkova web kuharica" Darka Kontina)
Sastojci:
• 2 kom Jaffa soka (okus po želji)
• 250 ml vode
• 3 listića želatine u listićima (5 g)
• 4 kom prazne ljuske jajeta
• 8 kom jestivog cvijeća
Postupak:
- Jaja oprezno razbijte na vrhu (najbolje s oštricom od noža s jedne strane, pa im lagano piljenjem odrežite poklopac), a zatim iz njih uklonite bjelanjke i žutanjke
- Ljuske jajeta dobro isperite pod mlazom vode pazeći da vam pritom ljuska ne pukne u rukama. Kad su ljuske oprane ostavite ih sušiti prije daljnje upotrebe. (Ako vam se ne zeza s ljuskama jaja, možete slobodno koristiti bilo koji silikonski ili sličan kalup za praline)
- Listove želatine potopite u malo hladne vode. Koristite preporučenu količinu želatine s pakiranja za onu količinu vodu koju želite pretvoriti u želatinu (što je oko 6 listova ili 10 grama na 500 ml vode).
- Vodu stavite kuhati. Kada voda zavrije dodajte u nju nabubrenu želatinu i putite ju da se rastopi u vrućoj vodi. Odmah nakon toga maknite vodu s plamena.
- U vodu zatim dodajte okus Jaffa soka po želji (ja sam ih koristio nekoliko da svaka kapljica ima svoj zasebni okus). Preporuka je da stavite više Jaffa sirupa na količinu tekučine s kojom bi ga inače pomiješali, jer će se dio okusa izgubiti u želatini.
- U ljuske jajeta stavite jedan od dva jestiva cvijeta te ih zalijte s tekućom želatinom aromatiziranom u Jaffa sokovima.
- Želatinu ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da učvrsne do kraja.
- Žele kapljice najlakše je izvaditi iz ljuske jajeta tako da ljuske kratko uronite u toplu ili vruću vodu (svega par sekundi) kako bi se one odvojile od ljuske jajeta i sam iskliznule iz njih van.
Pohani cvjetovi tikvica na rimski način (Blog "O slanom i slatkom" Sandre Rončević)
Sastojci:
• 10-12 kom cvjetova tikvica
• 100 g mozzarelle
• 10-12 manjih fileta inćuna
Za tijesto:
• 100 g rižinog brašna ili glatkog pšeničnog brašna
• 200 ml ledene vode
• sol
• ulje za prženje (suncokretovo)
Postupak:
- Iz cvjetova tikvica pažljivo izvadite tučke.
- Mozzarellu narežite na manje komadiće pa njome napunite cvjetove.
- U svaki cvijet dodajte filet inćuna.
- Od ledene vode i brašna napravite gušću smjesu za pohanje. Uronite napunjeni cvijet tikvica u smjesu pazeći da cvijet bude obuhvaćen sa svih strana smjesom pa stavite na vruće ulje (170-175°C). Pohajte svega par minuta, dok se tijesto lijepo ne zarumeni. Izvadite na tanjur koji ste prekrili kuhinjskim papirom kako bi upio višak masnoće. Posolite.
- Služite odmah.
Cvjetna salata (blog COOKAM I GUŠTAM Tanje Pastuović Klaić)
Sastojci:
• 1 šaka listova zelene salate
• 1 šaka listića kiselice
• cvjetovi i listići dragoljuba
• cvjetovi vlasca
• feta sir
• poširano jaje
Za preljev:
• maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte listove zelene salate i kiselice, dodajte cvijeće (cvjetiće vlasca natrgajte) i usitnjeni feta sir.
- Posebno pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok, dodajte sol i papar pa prelijte po pripremljenoj salati.
- Poslužite uz poširano jaje i po želji s malo tostiranog kruha.
Cvjetovi bazge u tempuri (blog "COOKAM I GUŠTAM" Tanje Pastuović Klaić)
Sastojci:
• 10-ak kom cvjetova bazge
• ulje za prženje
Za tempuru:
• 1 žumanjak
• 1 čaša glatkog brašna
• 1 čaša ledeno hladne mineralne vode
• malo soli
Priprema:
- Pomiješati žumanjak s mineralnom vodom, dodati brašno i sol pa vrlo kratko promiješati sve sastojke.
- Cvijet bazge umočiti u pripremljenu tempuru i kratko pržiti u vrućem ulju. Vaditi na papirnate ručnike kako bi upili višak masnoće i ponoviti s preostalim cvjetovima. Odmah poslužiti.
- Hrskave cvjetiće po želji možemo posuti šećerom u prahu ili poslužiti s voćnim preljevom i kuglicom sladoleda.