Za domaću je šalsu potrebno samo nekoliko sastojaka - rajčice, luk, češnjak, maslinovo ulje, a nakon što se oni izmiješaju s blenderom dodajte sol. Možete se poigrati sa začinima i sastojcima po svom izboru
Domaća šalša pristaje uz svako jelo, a priprema je super lagana
Sastojci:
- 500 g rajčica
- luk
- 3 češnja češnjaka
- 4 žlica maslinova ulja
- sol, papar
- bosiljak
- listići svježeg origana
- žličica i 1/2 smeđeg šećera
Korak 1: Očistite luk i češnjak te ih sitno nasjeckajte. Rajčice uronite u zavrelu vodu i ostavite nekoliko sekundi. Zatim ih malo prohladite mlazom vode i ogulite kožu te nasjeckajte.
Korak 2: U zdjeli na zagrijanom ulju pirjajte luk oko 5 minuta dok ne omekša. Dodajte rajčicu i češnjak. Kad zavrije, umiješajte šećer i pirjajte na laganoj vatri dok rajčica ne omekša, a umak se ne zgusne. Začinite solju i paprom, origanom i bosiljkom.
Korak 3: Vruću šalšu možete pospremiti u sterilizirane hermetički zatvorene posude, koje mogu stajati u hladnjaku više vremena. Posloženu šalšu u staklenkama u tom slučaju zalijte s još maslinova ulja po vrhu.