Ova fina pita vrlo je jednostavna za napraviti, posebno ako radite sa kupovnim prhkim tijestom. Odlučite li se za domaću varijantu, napravite tijesto sa integralnim brašnom, bit će odlično
Domaća pita s borovnicama i limunom odlično ide uz kavu
Pira od borovnica i limuna
Sastojci:
- 4 šalica borovnica
- sok od jednog limuna
- vanilin šećer
- pola žličice cimeta
- malo maslaca
- četvrtina šalice brašna
- pola šalice šećera ili više ako je potrebno (probajte smjesu)
- prhko tijesto (kupovno ili domaće)
Priprema:
Pecite prhko tijesto nekoliko minuta. Zatim operite borovnice, lagano ih zgnječite te pomiješajte s limunovim sokom, šećerom, prstohvatom cimeta i brašnom. Smjesu poslažite na tijesto i prelijte rastopljenim maslacem. Pecite oko 20 minuta na 200 C.
Savjet: Umjesto borovnica možete staviti neko drugo voće, npr. višnje, jagode, kupine, maline, jabuke...
Recept za domaće prhko tijesto
Ovo je recept za količinu potrebnu kada se radi klasična pita od dva dijela, donji i gornji. Za pitu od borovnica vam je dovoljno pola navedene količine.
Sastojci: 7 čaša brašna (čaša od 1 dl) - pola glatko, pola oštro (ili pola glatko, pola integralno), 6 žlica šećera, 5 žlica mlijeka, 250 g maslaca - isjeckanog na šnite, 2 žumanjka, 1 žličica soda bikarbone, naribana korica jednog limuna
Postupak:
Dobro zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na dva jednaka dijela (za pitu od borovnica dovoljan je jedan dio), prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena. Potom se razvalja.
Radite li klasičnu pitu od dvije kore, tada polovicu razvaljajte za podlogu, a drugi dio se nariba na ribež i to nakon što se stavi voće ili voćni namaz. Takva pita se peče oko pola sata na 180 stupnjeva.
Savjet: Od ovog tijesta možete raditi kiflice i keksiće, oni se peku kraće - između 10 i 12 minuta.