Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

'Doktor' za čokoladu: Najbolja je na 20°C, ne smije u hladnjak

'Doktor' za čokoladu: Najbolja je na 20°C, ne smije u hladnjak

Kad se stavi u hladnjak, čokolada blijedi, upozorava Alain Ducasse. Naime, voda reagira sa šećerom u čokoladi i kondenzira na površini. To zapravo neće utjecati na okus, nego na izgled čokolade

Čokoladu treba čuvati na suhom mjestu, na temperaturi od 15 do 18°C, naglašava chef Alain Ducasse iz restorana s tri Michelinove zvjezdice. Osim što je otvorio više od 40 restorana u sedam zemalja, na tri kontinenta, bacio se i u posao s čokoladom. Vlasnik je 10 trgovina s čokoladom, kao i tvornice u srcu Pariza.

French Chef Alain Ducasse poses in his new restaurant "Omer" at the Hotel de Paris in Monte-Carlo

Ducasse ističe da se čokolada nikad ne stavlja u hladnjak. Naime, kad se stavi u hladnjak, voda kondenzira i čokolada zbog toga blijedi. Voda zapravo reagira sa šećerom u čokoladi na mikroskopskoj razini i kristalizira se na površini čokolade, a upravo to izbjeljuje njezinu boju. To neće utjecati na okus, nego na izgled čokolade. Stoga, želite li da čokolada zadrži svoju lijepu, izvornu boju, držite ju van hladnjaka.

Ukusna i zdrava: Čokolada koja čuva srce, mozak i krvne žile
Ukusna i zdrava: Čokolada koja čuva srce, mozak i krvne žile

Čokolada za jelo treba biti sobne temperature, ali kao i hladnoća, ne odgovara joj niti velika vrućina. . 

Najbolja je za jelo na 20°C, rekao je za Ducasse za Business Insider. Ne smije se držati niti na temperaturi višoj od 20°C jer se tada topi, upozorio je Damien Couliou, direktor čokolaterije Le Chocolat Alain Ducasse u Londonu, desete po redu koju je poznati kuhar otvorio. 

- Praline se moraju pojesti u roku od najviše tri tjedna otkad ih kupite, a čokoladne pločice mogu se pojesti kroz nekoliko mjeseci - rekao je Ducasse. 

Čokoladni mousse Alaina Ducassea

Sastojci: 300 g kvalitetne tamne čokolade (najbolje 'couverture' čokolade s 56 posto kakaa), 8 žumanjka, 150 g šećera, 1 šalica bjelanjaka, 75 g punomasnog slatkog vrhnja

Chocolate mousse in a glasses on a white wood background.

Priprema: Rastopite tamnu čokoladnu sa slatkim vrhnjem, dobro promiješajte i pustite da se ohladi. Istucite žumanjke s 2/3 šećera na niskoj temperaturi. Kuhajte miješajući dok ne postane pjenasto. U međuvremenu umutite bjelanjke u čvrsti snijeg s preostalom trećinom šećera. Kada se smjesa čokolade ohladi na sobnu temperaturu, dodajte joj 2/3 bjelanjka. Preostale bjelanjke dodajte hladnoj smjesi od žumanjaka. Lagano izmiješajte obje smjese. Ohladite prije posluživanja, savjetuje Alain Ducasse u knjizi "Grand Livre de Cuisine: Alain Ducasse's Desserts and Pastries". 

 

SANJATE SEKS S NEKIME TKO NIJE VAŠ PARTNER? Ovo može biti uvrnutije nego što mislite

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17
Dnevni horoskop za ponedjeljak 23. prosinca: Bik će biti omiljen u društvu, Lav ima hrpu obveza
ŠTO VAS ČEKA?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 23. prosinca: Bik će biti omiljen u društvu, Lav ima hrpu obveza

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 23. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Najlakši recept za tiramisu
I ZA POČETNIKE

Najlakši recept za tiramisu

Tiramisu je desert koji spaja neke od najraskošnijih okusa: kremu, kakao, kavu i slatki biskvit te je vrlo popularan na obiteljskim okupljanjima. Nije toliko kompliciran za napraviti, a večeri daje poseban štih