Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dokazano najbolja metoda za razbiti svježe jaje bez nereda

Dokazano najbolja metoda za razbiti svježe jaje bez nereda
1

U svakoj kuhinji će domaćica kod pripreme nekih jela razbiti jaje kako bi napravila tijesto, ukusnu kremu, slasni kolač ili obične njoke. Mnoge od njih pritom jaje razbiju o rub zdjele ili tave

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak:  Ljudi širom svijeta podijelili su svoje neuspjele uskrsne delicije

To je metoda koju kuharice u domaćinstvu koriste godinama, a na isti su način jaje razbijale i njihove majke i bake. Naravno, metoda nije pogrešna, ali postoji puno, puno bolja, piše TheKitchn.

Uz ovaj jednostavni trik uvijek savršeno ogulite jaja bez muke
Uz ovaj jednostavni trik uvijek savršeno ogulite jaja bez muke

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Blagodati jedenja jaja 01:47

Cilj razbijanja jajeta je nježno razdvojiti bjelanjak od žumanjka, a pritom izbjeći da se ljuska razbije u milijun komadića koji će pasti u jaje i pritom unijeti bakterije s ljuske.

Dok je u većini slučajeva sasvim u redu ako razbijete jaje o rub zdjele, puno je učinkovitije ako ga na ravnoj površini lagano udarite. Ta metoda neće rezultirati izlivenim žumanjkom niti će ljuska jajeta završiti s njim u zdjeli.

Na mjestu udarca se stvorila pukotina. Držeći jaje iznad zdjele ili tave, lagano palčevima pritisnite pukotinu dok ne probijete membranu. Zatim lagano razdvojite ljusku kako bi jaje skliznulo iz nje. Nakon jednog ili dva pokušaja, vjerovali ili ne, ova je metoda lakša od one koju ste rabili ranije.

Pet načina kako dodati jaja u gotovo svako jelo koje poželite
Pet načina kako dodati jaja u gotovo svako jelo koje poželite

Problem razbijanja o rub zdjele

Problem kod razbijanja jaja o rub zdjele dvostruki je. Za početak, metoda gura ljusku nazad u jaje. Veća je vjerojatnost da će se ljuska razbiti u više komadića, a to povećava rizik da će upasti u zdjelu.

Tu se postavlja i pitanje oko sigurnosti hrane. Da, guranje ljuske u jaje povećava rizik da će se žumanjak također razdvojiti, ali puno je veća briga da će bakterije s površine ljuske završiti u bjelanjku i žumanjku. To osobito može biti problem ako pripremate jela sa sirovim jajima ili ona gdje ih nećete predugo peći ili kuhati. Sljedeći put kad razbijate jaja, prije nego što naciljate rub zdjele, iskušajte metodu s laganim udarcem na ravnoj površini.

Tajne punjenih jaja: Nemojte ih prekuhati i dodajte malo začina
Tajne punjenih jaja: Nemojte ih prekuhati i dodajte malo začina

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Smiksajte ih u smoothie: Deset namirnica za uskrsni detoks...

POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1