Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako napraviti začinske soli: Uz njih će hrana biti puno ukusnija

Kako napraviti začinske soli: Uz njih će hrana biti puno ukusnija

Začinsku sol možete pripremiti i sami, tako da 3/4 šalice krupne morske soli pomiješate s 1/4 šalice nekog suhog začina ili kombinacije začina, sjemenki ili gljiva, ovisno o ukusu

Ako se ponekad dogodi da pečenom ili kuhanom mesu, krumpiru ili drugom povrću koje ste kuhali na pari nedostaje 'ono nešto' da bi okus bio savršen, razmislite o tome da sami pripremite nekoliko vrsta soli u kombinaciji sa začinima, kojima ćete lako doraditi okus baš svakog jela.

POGLEDAJTE VIDEO: Jedina indor farma u sklopu tržnice u Europi

Pokretanje videa...

Indoor vertikalna farma ispod tržnice Kvatrić 01:11

Pripremite nekoliko praznih soljenki koje možete označiti i izaberite okuse koje želite dodati u sol, pa ih kombinirajte, usitnite u blenderu i napunite soljenke. Imajte na umu da neke vrste začinskog bilja imaju i ljekovito djelovanje, pa ih možete dodavati u sol i radi toga učinka. 

Naravno, i u ovom slučaju vrijedi pravilo da ne smijemo pretjerivati s dodavanjem soli u hranu, no kad joj dodate okuse, u pravilu ćete trebati i manje soliti.  

Produžite svježinu začina, bez sušenja, uz ove lagane trikove
Produžite svježinu začina, bez sušenja,  uz ove lagane trikove

Općenito, za začinsku sol treba vam 1/4 šalice suhih začina (jednoga ili više različitih okusa) i 3/4 šalice krupne morske soli, no količinu svakog začina možete prilagođavati okusu.  

Pritom možete koristiti različito sušeno bilje (ružmarin, kadulju, origano, bosiljak, vlasac), začine (kim, korijandar, kari, crvenu papriku, češnjak u prahu, sjemenke gorušice), suhe gljive (vrganje, shiitake), orašaste plodove koje ste prethodno tostirali (orahe, bademe) i sjemenke (lanene ili bučine, na primjer). No, imajte na umu da ne odgovaraju svi okusi svim vrstama hrane. 

Suho začinsko bilje najbolje je koristiti za juhe, gulaše, ribu i meso, te tjesteninu, a odlično će poslužiti i da napravite domaće kokice posebnog okusa. Soli s dodatkom orašastih plodova mogu se koristiti za povrće ili rižu, za salatne preljeve te kao dodatak tijestu za kruh.

S kuhanim povrćem slažu se i soli kojima ste dodali sjemenke, koje će odlično pasati i u salatnim preljevima i juhama, dok sol s gljivama možete koristiti za jaja, rižu, tjesteninu, kremaste umake i začinsko ulje.

Prepoznajte kada je vrijeme za baciti začin: Ako je izgubio miris i teksturu - u smeće s njim!
Prepoznajte kada je vrijeme za baciti začin: Ako je izgubio miris i teksturu - u smeće s njim!

Dva recepata kao primjer za kombinacije koje možete napraviti sami:  

Začinska sol sa suhim gljivama

Sastojci: 20 g sušenih vrganja, 6 žlica morske soli, žličica suhe majčine dušice, žličica svježe mljevenoga crnog papra, 3/4 žličice muškatnog oraščića

Priprema: Rukama zgnječite vrganje da ih usitnite. Stavite sve sastojke u mikser i miksajte nekoliko minuta da se pomiješa. Stavite u staklenku. Ova sol zadržat će aromu do šest mjeseci.

Fotolia

Indijska začinska sol 

Sastojci: žlica mljevenog pimenta, žlica mljevenog cimeta, žlica suhe metvice, žlica mljevenih badema, žlica kurkume, 1/2 žličice mljevenoga crnog papra, 250 g soli

Priprema: Kratko izmiksajte sve sastojke i stavite u staklenku. Ova sol slaže se sa svim jelima indijske kuhinje, ali i mnogim zapadnjačkim - odlična je kao dodatak hamburgerima, piletini i u sendvičima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1