Dobro je zagrijalo, a mi imamo recepte za super hladne napitke | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Dobro je zagrijalo, a mi imamo recepte za super hladne napitke

Dobro je zagrijalo, a mi imamo recepte za super hladne napitke
4

Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka, kao što je limunada, i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode

VIDEO

Ovih dana termometri će pokazivati temperature višu od 30°C. U takvim danima važno je paziti se pretjeranog boravka na otvorenom, naglih prijelaza iz klimatizirane prostorije na vanjsku temperaturu, kao i jakog sunca. Nikako ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u automobilima, prostorije u domu neka budu što ugodnije za boravak i nosite laganu odjeću od prirodnih materijala. Važno je ostati hidriran, odnosno unositi dovoljno tekućine. Iako je voda uvijek najbolji izbor, znojenjem na vrućinama gubimo elektrolite, pa ih voda neće najbolje nadoknaditi.

POGLEDAJTE VIDEO: Super recept za izotonični napitak 

Pokretanje videa...

Napravite svoj izotonični napitak 00:48

Preporučeni dnevni unos tekućine ovisi o više čimbenika, kao što su tjelesna masa, dob i razina tjelesne aktivnosti. Potreba za unosom tekućine može se, osim vodom, zadovoljiti cijeđenim ili hladno prešanim sokovima od voća i povrća, bistrim juhama, nezaslađenim toplim i hladnim čajevima, negaziranim pićima bez šećera ili mlijeka.

Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu-dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka, kao što je limunada, i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi, piše na stranicama HZJZ-a.

Limunada je klasik, ali je pregršt izbora kad je riječ o čajevima, sokovima i aromatiziranoj vodi. Dodatkom svježeg bilja sokovima od limuna, naranče i grejpa možete dobiti odličan osvježavajući napitak. Sa sokovima od agruma najbolje se slažu bosiljak, metvica, matičnjak, a u manjim količinama i majčina dušica. Ovo bilje možete napitku dodati prije posluživanja, izmiksati ga u blenderu s odabranim voćem ili od njih pripremiti jednostavni šećerni sirup koji se dodaje napicima kao zaslađivač.

Stiže pržiona: Pazite se vrućina, pijte puno tekućine i nipošto ne ostavljajte djecu u automobilu!
Stiže pržiona: Pazite se vrućina, pijte puno tekućine i nipošto ne ostavljajte djecu u automobilu!

U domaće ledene koktele možete uključiti i dobro ohlađene čajeve, poput zelenog i crnih te biljnih čajeva od metvice i hibiskusa. Najlakše je ipak bilje preliti hladnom vodom, ostaviti da odstoji jedan dan u hladnjaku, dodati malo limuna i piti kao aromatiziranu vodu.

Jedite češće male i što više tekuće obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Odličan izbor su hladne juhice. Za njih birajte ljetne namirnice. Rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva bogati su vodom, vitaminima i mineralima i time čine idealan ljetni obrok. 

1. Napitak od limete i krastavaca

sastojci: 7 dl mineralne vode, 1/4 šalice svježeg soka limete, tanko narezani svježi krastavac

PRIPREMA: U staklenom vrču pomiješajte mineralnu vodu, limetin sok i krastavac. Poslužite s ledom.

2. Limunada s bosiljkom

sastojci: šalica šećera, šalica svježih listova bosiljka i još malo za ukrašavanje, 8 šalica limunade, 1 i 1/2 šalice vode

Što je toplinska kupola? 'Kuhat ćemo se u loncu! Gotovo uvijek nakon vrućina prijeti nevrijeme'
Što je toplinska kupola? 'Kuhat ćemo se u loncu! Gotovo uvijek nakon vrućina prijeti nevrijeme'

PRIPREMA: U lončiću na najmanjoj vatri zakuhajte vodu i šećer. Kuhajte bez miješanja dok se šećer ne rastopi, a mješavina malo zgusne, oko pet minuta. Maknite s vatre, dodajte bosiljak i ohladite do sobne temperature. Procijedite u staklenku i dodajte 2-3 žlice sirupa u svaku čašu te nadopunite limunadom. Ukrasite bosiljkom. Ostatak sirupa možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna.

3. Osvježavajuća lubenica

sastojci: 4 šalice komadića lubenice (bez koštica), 1 i 1/2 šalice limunade, 1/2 šalice svježe metvice

PRIPREMA: U mikseru pomiješajte lubenicu i limunadu. Ocijedite ako želite. Umiješajte metvicu i poslužite s ledom.

4. Ledena borovnica

sastojci: 1 i 1/2 šalice borovnica, šalica limunade, 1/2 šalice svježih listova metvice i malo za ukrašavanje, 1/4 šalice šećera u prahu

PRIPREMA: U mikseru izmiješajte borovnice, limunadu, metvicu, šećer i 3 šalice leda dok ne dobijete glatku smjesu. Ukrasite grančicama metvice.

5. Napitak s breskvom, limunom i mentom

sastojci: 4 breskve narezane na kriške, sok od 2 limuna, 1 limun narezan na komadiće, šaka svježih listova mente, 2 žlice meda, 1,5 litara vode

PRIPREMA: Ogulite i izrežite breskve na kriške, prelijte ih limunovim sokom i medom i ostavite da odstoje. Izrežite limun na komade, dodajte u stakleni vrč, dodajte vodi, svježe listove mente i komadiće breskve. Ohladite u hladnjaku i poslužite. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Štenci retriverice i haskija? Mi smo se rastopili od slatkoće
PRESLADAK VIDEO

Štenci retriverice i haskija? Mi smo se rastopili od slatkoće

Video ima preko 5 milijuna pregleda, a ljudi u komentarima su 'otkačili' na štence. Dajte mi ih odmah 14, napisao je jedan. Drugi je dodao: Ovo će biti super psi, puni energije