Zbog izlaganja dimu iz peći na drva ljudskim stanicama može se oštetiti DNK i mutirati. Također nepovoljno djeluju i na dišne organe te na zdravlje srčanog sustava
Dim iz peći na drva može biti opasan za zdravlje srca i pluća
Dim i otvorena vatra na štednjacima za drva vrlo su opasni za zdravlje, pokazuje studija objavljena u časopisu Chemical Research in Toxicology. Udisanje nevidljivih čestica dima jednako je opasno kao udisanje ispušnih plinova iz automobila te može uzrokovati srčane bolesti, rak i trovanje. Sitne čestice dima u zraku su tihi ubojica jer su dovoljno male da mogu doprijeti do najdubljih dijelova pluća.
- Ljudske stanice koji su izložene dimu iz peći imaju znatna oštećenja DNA i zbog toga može doći do mutacije. To je usporedivo učinku čestica koje izlučuju automobili - kaže profesor Steffen Loft.
Pojedinačno su čestice premale da bi ih se vidjelo golim okom, ali zajedno se vide u zraku kao dim. Posebno su opasne za ljude koji griju stan na taj način ili kuhaju na štednjacima na drva.
- Iako postoje poboljšani štednjaci koji mogu smanjiti razinu dima, najvažnija stvar je kako će ljudi to koristiti. U štednjake bi trebalo ići samo suho drvo malih komada, a važno je osigurati smanjenje emisije plinova - kaže Loft.