Većina niskokalorične hrane sadrži voćni šećer, fruktozu, koja sadrži mnogo kalorija a osim toga ne zasićuje pa izaziva svojevrsnu ovisnost
Dijetalni proizvodi još više debljaju od "normalnih"
Kupci su vrlo često zavedeni velikom ponudom “niskokalorične” hrane koja je zapravo prepuna šećera. Proizvođači koriste prevelike količine fruktoze, jeftinog sirupa od kukuruza, kako bi popravili okus. Što je opasno jer fruktoza sadrži puno kalorija, a još k tome i stvara svojevrsnu ovisnost. Nalazi se u većini niskokaloričnih jogurta, muslima, voćnim i žitnim pločicama, sokovima (osobito od jabuke), dijetnim pripravcima, umacima i preljevima za salate. Više istraživanja provedenih po različitim sveučilištima pokazala su da velik broj “niskokaloričnih proizvoda” ima upravo suprotan učinak od deklariranog te dovodi do pretjerane debljine.
- Ako reducirate postotak masti u nekom proizvodu, tada se mijenja i omjer ostalih sastojaka. Morate povećati količinu ili ugljkohidrata ili proteina - objašnjava nutricionistkinja dr. Kerin O’Dea. Ona tvrdi da je fruktoza osobito opasna jer ne stvara osjećaj sitosti. Isto tako, u stanju normalne uhranjenosti, ona prolazi kroz jetru i pretvara se u mast. Zato je bolje jesti punomasne jogurte bez ikakvih dodataka i izbjegavati one dijetne.
>> Sve je veći broj ljudi koji imaju probleme s težinom i nadaju se kako će ih riješiti korištenjem “dijetne prehrane” pa ulaze u začarani krug
>>Većina tzv. niskokalorične hrane sadrži voćni šećer, fruktozu, koja sadrži mnogo kalorija