Stručnjaci izdvajaju devet prehrambenih namirnica koje uzrokuju pojačano izlučivanje mirisa iz organizma, premda su zapravo zdrave, ali zbog njih znoj ima intenzivniji vonj
Devet namirnica zbog kojih tijelo poprima neugodan miris
Naš osjet mirisa jedno je od glavnih osjetila kojim raspolažemo i na koje se oslanjamo - bilo pri odabiru dobre hrane, partnera ili pak za detekciju opasnosti. Također, očigledno je kako su ljudi posvećeni vlastitom mirisu, a na tome kozmetička i parfemska industrija svake godine okreće milijarde.
No, nije važno samo kako i koliko se često peremo te koji dezodorans ili parfem koristimo, već i ono što u sebe unosimo, ističu stručnjaci, koji su izdvojili devet namirnica odgovornih za "smrad".
1. Rajčice
Britanski znanstvenik Chalers Stewart otkrio je da se neugodan miris tijela može povezati s jedenjem rajčica. Naime, on je primijetio sličnost u mirisu ljudskog znoja i kore rajčice te je analizirao tu "slučajnost" te zaključio da na miris znoja utječu terpen i karotenoid u rajčicama. Rješenje nije izbaciti rajčice iz prehrane, no alternativa je jesti ih umjereno ili pak radije kuhati - jer se time gubi i efekt pojačanog lučenja mirisa, piše Bright Side.
2. Mliječni proizvodi
Velik broj ljudi ima smanjenu toleranciju na laktozu jer im nedostaje enzim za razgradnju. U nekim slučajevima, konzumiranje mliječnih proizvoda kod ljudi s ovakvim tipom metaboličkog poremećaja vodi do izlučivanja mirisa koji podsjeća na onaj kelja.
3. Riba
Ribe i morski plodovi sadrže visoke razine vitamina A. Osim toga, neke vrste riba, poput pastrve ili tune, imaju velike količine vitamina B4, a on prirodnom ljudskom mirisu dodaje onaj koji podsjeća na ribu. Ljudi koji inače imaju visoke razine B4 vitamina u organizmu osljetljivi su na taj, znanstveno potvrđen "Trimethylaminuria sindrom", koji se i liječi.
4. Kupusnjače
Brokula, karfiol i kelj bogate su antioksidansima i općenito jedan od najzdravijih dodataka u prehrani. No, one sadrže i puno sumpora, koji se razlaže u poprilično smrlfjive supstance te može rezultirati neugodnim mirisom tijela. On se zadržava satima, a najbolji način je uzimanje umjerenih količina tih namirnica te kombiniranjem s drugom hranom koja će pospješiti brže izbacivanja mirisa iz tijela.
5. Zobene pahuljice i orašasti plodovi
Iako su vrlo dobri za probavu te odličan izvor nutrijenata, ove namirnice stimuliraju proizvodnju plinova (metana, vodika i ugljik dioksida). Najbolji način da eliminirate miris je pijenje većih količina vode nakon unosa u organizam.
6. Češnjak i luk
Od njih nam smrdi iz usta, pa nije čudno ni da koža nakon njih smrfi. Krivac je opet sumpor, a rješenje je pijenje kave, dodavanje perišina u jelo ili pijenje nezaslađene limunade - to pomaže da se miris brže razgradi.
7. Šparoge
Izrazito zdrave, šparoge mijenjanju miris i urinu i znoju. Otprilike 15 minuta nakon ulaskom šparoga u naše tijelo počinje njihova razgradnja tijekom koje nastaju kemijski spojevi koji sadrže sumpor. Naime, šparoge sadrže specifičnu kiselinu koja se počine razgrađivati u više spojeva čije molekule sadrže sumpor.
8. Crveno meso
Obiluje vitaminima, željezom, fosforom i kreatinom, no predstavlja težak zadatak za našu probavu. Stojeći na mjestu u tijelu, ono počinje s procesom truljenja, zbog čega daje i znoju neugodan miris. Rješenje? Ne jesti ga više od dva puta na tjedan.
9. Grašak
Ovo povrće je uvjerljivo najveći krivac za nadutost, pa tako i neugodne vjetrove zbog proteina koji sadrže, a teško se probavlja. Da bi neutralizirali taj efekt, samo namačite grašak u vodi devet sati.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...