Obavijesti

Lifestyle

Komentari 202

Detoksikacija stopala: Je li ova praksa stvarnost ili samo mit?

Detoksikacija stopala: Je li ova praksa stvarnost ili samo mit?
4

U svijetu dobrobiti, nema ničeg privlačnijeg od zdrave detoksikacije za održavanje vašeg tijela u vrhunskoj formi. Čišćenje toksina iz organizma prvenstveno se odvija svojim prirodnim putovima

VIDEO

Tijelo ima svoje sustave za detoksikaciju, a mnogi, međutim, traže načine za dodatnu podršku čišćenju toksina iz organizma. Svakako, postoje određene prakse koje možemo uključiti u svoju svakodnevnu rutinu kako bismo pomogli svom tijelu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Stopala rastu i do 50. godine 01:09

No, wellness prostor također može biti ispunjen svakakvim obećanjima i lukavim lijekovima za sve - ako niste oprezni. Jedan od takvih rituala koji je postao popularan je detoksikacija stopala, donosi MBG.

Koliko god privlačno zvuči uklanjanje toksina kroz namakanje stopala, ovaj navodni pristup detoksikaciji zvuči gotovo predobro da bi bio istinit, pa i prema navodima iz znanosti. 

Što je detoksikacija stopala?

Detoksikacija stopala tvrdi da uklanja toksine, nečistoće, stanični otpad i teške metale iz tijela kroz stopala. Ona se nudi u toplicama i putem raznih kućnih alata i aparata. Jedna od popularnijih je ionska detoksikacija stopala, fizička kupka koju možete kupiti kako biste umočili svoja stopala.

Pomaže li to?

Kratak odgovor je 'ne', tako barem trvde istraživači koji su, studijom iz 2012., prikupili uzorke vode iz 30-minutne ionske kupke za stopala i uzorke urina i otkrila da nema dokaza da se toksični elementi oslobađaju kroz stopala. Sve prijavljene promjene nakon kupke za stopala su isključivo anegdotske.

Svaka detoksikacija u tijelu odvija se svojim prirodnim putovima - prvenstveno kroz organe za detoksikaciju, kojih ima mnogo, ali su glavni jetra i bubrezi - a ne preko stopala.

Rad od kuće može štetiti stopalima, a evo kako si pomoći
Rad od kuće može štetiti stopalima, a evo kako si pomoći

- Detoksikacija jednostavno znači metaboliziranje ključnih spojeva kako bismo ih uklonili iz tijela. Taj se proces događa automatski i dosljedno na staničnoj razini. Svakodnevno pražnjenje crijeva, izlučivanje znoja i mokrenje pokazatelji su da uklanjamo otrovne tvari - objašnjava liječnica Deanna Minich.

Ako želite podržati prirodni proces detoksikacije vašeg tijela, trebali biste nastojati dodati određene hranjive tvari u svoju prehranu kao što su povrće bogato antioksidansima i vitaminima i fermentiranu hranu. Dobre životne navike mogu pomoći vašem tijelu u tom procesu, kao što je redovito kretanje i spavanje. 

Prednosti kupke za stopala

Samo zato što ne možete ukloniti toksine kroz stopala putem detoksikacije stopala ne znači da ne možete uživati ​​u opuštajućem namakanju.

Zapravo, dokazano je da kupke za stopala imaju prilično impresivne prednosti - detoksikacija jednostavno nije jedna od njih:

1. Bolji san i bolje raspoloženje 

Istraživanje iz 2016. pokazalo je da noćno opuštanje kupkom stopala pomaže ljudima da bolje spavaju tijekom noći. Još jedna studija iz 2013. otkrila je da se razina energije sudionika poboljšala kada su dva puta dnevno prakticirali vruće namakanje stopala, dok je druga studija sa starijim osobama pokazala da redovito namakanje nogu može smanjiti stres.

2. Slane kupke za kožu

Postoji niz korisnih kupki za vaše noge koje možete uključiti u svoju rutinu njege. Tu je kupka od epsom soli koja pomaže u opuštanju tijela dok umiruje kožu. Jedno istraživanje iz 2005. pokazalo je da je sol mrtvog mora učinkovita za smanjenje suhe kože i iritacije, a magnezij je u tome vjerojatno imao značajnu ulogu.

Neka vaša stopala zablistaju s ovim top domaćim pripravcima
Neka vaša stopala zablistaju s ovim top domaćim pripravcima

3. Natapanje u jabučnom octu 

Tu je i natapanje u jabučnom octu koje pomaže poboljšati miris stopala i zdravlje kože zahvaljujući mnoštvu prednosti za kožu. Može pripremiti vaša stopala za pedikuru kod kuće.

4. Djeluje kao ritual brige o sebi

Iscjeliteljica i autorica knjige 'Ritual Baths' Deborah Hanekamp preporučuje, prije kupke, unošenje prirode u vaše okruženje, kroz cvijeće, soli i bilje te zadržavanje vlage na koži nakon kupanja uljima.

Blonde taking foot bath at home

Ako stvarno želite očistiti toksine iz vašeg tijela, postoje razne navike koje možete usvojiti kako biste podržali prirodni proces detoksikacije vašeg tijela svakodnevno - od dodavanja ciljanih hranjivih tvari u vašu prehranu i dodataka do jednostavnog napora da se znojite - jer vaši nevjerojatni organi za detoksikaciju, bubrezi i jetra te pluća, crijeva, limfni sustav, koža itd., rade sav pravi posao.

A, uz to, ako se želite opustiti i uživati kod kuće, ugodno namakanje stopala mogao bi biti vaš ritual njege i brige o sebi - samo nemojte očekivati detoksikaciju tijela dok to radite.

Stopala su vam uvijek hladna? Ovo je nekoliko mogućih uzroka
Stopala su vam uvijek hladna? Ovo je nekoliko mogućih uzroka
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 202

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti