U nastavku pogledajte primjer uravnoteženog detoksikacijskog jelovnika u vrijednosti od 1800 kalorija namijenjenog muškarcima. Pridržavajući se ovog jelovnika možete gubiti oko 0,7 kg tjedno
Detoks jelovnik za muškarce: Jedite ovo i skidajte kilograme
Uz promjenu prehrane, potrebno je i popiti 8 do 10 čaša obične vode i biljnog čaja. S obzirom na to da su u jelovnicima zastupljene sve skupine namirnica, zdravi ljudi koji imaju višak kilograma mogu koristiti jelovnike i u mršavljenju 'na duge staze'.
No ne preporučuju se djeci, adolescentima i starijim osobama za koje vrijede posebne prehrambene preporuke.
Tjedni jelovnik
Prvi dan
Doručak:
Frape od banane: u blenderu izmiksaj 1 bananu, 10 badema, 2 dl zobenog mlijeka i žlicu meda
Kriška integralnog kruha namazana sirnim namazom (30 g)
Međuobrok:
Suhe smokve, 5 kom
Ručak:
Integralni dvopek (6 kom) namazan namazom od graha: bijeli grah iz konzerve (pola konzerve) gnječiti vilicom i dodati žličicu maslinovog ulja, malo soli i papra te dobro izmiješati. Namazom premazati dvopek, a na vrh staviti kisele krastavce i posuti klicama (alfalfa ili klicama rotkvica) te dodati komadić sira ementalera, 20 g
Probiotički jogurt, 150 g
Večera:
Recept: Varivo od leće
Sastojci za 4 osobe: 200 g crvene leće, 4 žlice maslinovog ulja, 1 ljubičasti luk, 4 mrkve srednje veličine, 2 krumpira, 30 g korijena celera, 4 žlice pasirane rajčice, 1,5 litra vode, začini: kumin, ljuta papričica, crvena paprika; 4 žlice peršinovog lista, 50 g sitne tjestenine, malo limunovog soka.
Priprema: Na ulju propirjati luk, naribani korijen celera i mrkvu narezanu na kolutiće. Dodati začine, kratko popeći i zatim dodati prethodno namočenu leću te zaliti rajčicom i vodom. Pustiti da zavrije pa dodati krumpir narezan na kockice. Kuhati 15 minuta da leća i krumpir omekšaju. Pred kraj ukuhati sitnu tjesteninu i posuti peršinovim listom. Po želji pri posluživanju dodati par kapi limunovog soka.
Ananas svježi, 200 g
Drugi dan
Doručak:
4 komada integralnog dvopeka namazanog s 50 g sirnog namaza te posuti klicama rotkvica
Šalica mlijeka od 1,5 % m.m., 2,5 dl
Međuobrok:
Banana
Šalica nezaslađenog zelenog čaja
Ručak:
Sendvič od integralnog baguetta (150 g) s pestom genovese (1 žličica), mozzarellom narezanom na tanke kriške (60 g, pola pakiranja od 125 g) i rajčicom narezanom na kriške, 100 g
Međuobrok:
Jabuka
Bademi, šaka, 30 g
Večera:
Recept: Pureći file s umakom od jogurta i povrće na pari (sastojci za 1 osobu):
Sastojci: 200 g smrznute mješavine različitog povrća (npr. brokula, cvjetača, mrkva), 50 g smrznutog graška, 150 g purećeg filea, 200 g čvrstog jogurta, 2 žličice svježeg kopra, sol, papar, 1 žličica maslinovog ulja, 1 žličica mješavine sezamovih, lanenih i suncokretovih sjemenki.
Priprema: Pureći ili pileći file staviti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje ili obložiti prozirnom folijom pa istući batom te dodati žličicu maslinovog ulja, soli, papar i čili. Ostaviti ga sa strane. Povrće kuhati na pari ili u slanoj vodi i paziti da se ne prekuha. Pureći file ispeći na grill tavi na jakoj vatri s jedne i s druge strane. U jogurt umiješati nasjeckani svježi kopar i poslužiti ga kao umak mesu i povrću. Povrće prije posluživanja posipati mješavinom sjemenki.
Salata: zelena salata pomiješana s rikulom, 100 g začinjena s jednom žličicom maslinovog ulja i jabučnim octom
Treći dan
Doručak:
Dvije kriške kruha
Svježi sir, 50 g
Probiotički jogurt, 150 g
Međuobrok:
Naranča
Ručak:
Recept: Gusta juha od slanutka (sastojci za 4 osobe):
Sastojci: 1 konzerva slanutka, 1 glavica luka, 2 mrkve, pola male glavice kelja, sol, papar, začini po želji i peršinov list.
Priprema: sve sastojke stavi u lonac, podlij vodom i kuhaj dok povrće ne omekša. Povrće pasiraj, začini, dodaj 4 žličice maslinovog ulja i pusti da prokuha te posluži
Recept: Popečci od cvjetače i batata
Sastojci za 2 osobe: 250 g cvjetače, 1 manji batat, 1 režanj češnjaka, 20 g mljevenih badema, 1 jaje, brašno, sol, papar, peršin, 2 žličice ulja
Priprema: Cvjetaču očistiti i kuhati 10 minuta u posoljenoj vodi i usitniti je. Batat naribati. U zdjeli izmiješati sve sastojke i oblikovati popečke (staviti onoliko brašna koliko je potrebno da se dobije kompaktna smjesa). Popečke staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 220°C i peći ih prvo s jedne strane dok ne porumene, a zatim ih okrenuti.
Kuhani krumpir, 200 g (174 kcal) uz 2 žličice maslinovog ulja.
Zelena salata (100 g) začinjena s octom i 2 žličice maslinovog ulja
Večera:
Recept: Pureći file s umakom od jogurta i povrće na pari
Sastojci za 1 osobu: 200 g smrznute mješavine različitog povrća (npr. brokula, cvjetača, mrkva), 50 g smrznutog graška, 150 g purećeg filea, 200 g čvrstog jogurta, 2 žličice svježeg kopra, sol, papar, 1 žličica maslinovog ulja, 1 žličica mješavine sezamovih, lanenih i suncokretovih sjemenki.
Priprema: Pureći ili pileći file staviti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje ili obložiti prozirnom folijom pa istući batom te dodati žličicu maslinovog ulja, soli, papar i čili. Ostaviti ga sa strane. Povrće kuhati na pari ili u slanoj vodi i paziti da se ne prekuha. Pureći file ispeći na grill tavi na jakoj vatri s jedne i s druge strane. U jogurt umiješati nasjeckani svježi kopar i poslužiti ga kao umak mesu i povrću. Povrće prije posluživanja posipati mješavinom sjemenki.
Salata: zelena salata pomiješana s rikulom, 100 g začinjena s jednom žličicom maslinovog ulja i jabučnim octom
Večernji obrok:
Orasi, 20 g
Voćni smoothie: 1 šalica voća (smrznuto bobičasto voće, ananas...), ¼ šalice soka od ananasa, ¼ šalice jogurta
Četvrti dan
Doručak:
Recept: Topla zobena kaša s bananom
Sastojci: zobene pahuljice, sitne (50 g, 5 žlica), 2,5 dl šalice mlijeka (1,5 % m.m.), dvije žlice grožđica, prstohvat cimeta, 1 žlica med
Priprema: Prokuhati mlijeko, dodati zobene pahuljice i cimet. Smanjiti vatru na najmanje i kuhati 1 minutu. Izvaditi kašu u zdjelicu, pustiti da se malo ohladi i dodati bananu narezanu na kolutiće i sve politi žlicom meda.
Međuobrok:
Mandarine, 3-4 kom
Orasi, šaka, 30 g
Ručak:
Sendvič od integralnog kruha 100 g (dvije kriške poprskane maslinovim uljem) s tvrdo kuhanim jajetom, par listova zelene salate i rikule, rajčicom narezanom na kriške
Međuobrok:
Nar, 1 kom
Večera:
Recept: Varivo sa zelenim mahunama i slanutkom
Sastojci za 1 osobu: mrkva 50 g, 1 žličica ulja, luk crveni 25 g, češnjak 1 režanj, mahune 100 g, slanutak kuhani (iz konzerve) 100 g, rajčica pasirana 2 žlice.
Priprema: Na ulju propirjati luk i češnjak, zatim dodati mrkvu narezanu na kolutiće i nju kratko propirjati. Zatim dodati i mahune te njih kratko propirjati pa uliti vodu i rajčicu. Pred kraj kuhanja dodati ocijeđeni slanutak i kuhati da se svi sastojci prožmu. Dodati sol i papar te začiniti majčinom dušicom, bosiljkom i peršinovim listom.
Salata od naribane svježe cikle i mrkve, 150 g začinjena s dvije žličice maslinova ulja i octom.
Dvije kriške kruha
Peti dan
Doručak:
Kukuruzne pahuljice (50 g) s kefirom light (200 g)
Domaći sok od jabuke, 2 dl
Međuobrok:
Nar, 1 kom
Banana
Ručak:
Recept: Oslić u rajčici
Sastojci: Oslić 125 g, luk crveni ¼ glavice srednje veličine, ¼ režnja češnjaka, rajčica pelati 100 g, grubo tucana mljevena paprika, svježi peršinov list pola žličice, sol, papar.
Priprema: U većoj tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati luk, češnjak, začinsko bilje po želji i ljutu papriku. Kad luk omekša dodati rajčice, sol i papar te kuhati nepokriveno oko 15 minuta. Dodati odmrznute filete oslića i kuhati 10 minuta. Ukrasiti peršinom.
Kus-kus, 150 g kuhanog sa žličicom ulja
Salata: 100 g rukole, 50 g zelene salate začinjene s 2 žličice ulja
Večera:
Tri kriške raženog kruha
Kelj 'na lešo', 200 g preliven žlicom maslinovog ulja i posut sitno sjeckanim češnjakom
Šaka oraha
Šesti dan
Doručak:
U blenderu izmiksati 1 bananu, 200 g mladog (baby) špinata, 250 ml soka od jabuke i soka od jednog limuna ili limete
Međuobrok:
Paketić integralnih krekera, 30 g
Grožđice, 50 g
Ručak:
Recept: Juha sa shitake gljivama i zobenim pahuljicama
Sastojci za 4 osobe: 1 poriluk, 4 manje mrkve, korijen celera 50 g, brokula 200 g, 100 g shitake gljiva, 50 g zobenih pahuljica, peršinov list, 4 žlice ulja.
Priprema: Nasjeckani poriluk propirjati, dodati mrkvu, celer i shitake gljive nasjeckane na kockice. Sve zajedno kratko propirjati pa uliti vodu i dodati začine po želji. Dodati brokulu i kuhati oko 5 minuta. Pred kraj kuhanja umiješati sitne zobene pahuljice i nasjeckani peršinov list kratko prokuhati pa ugasiti vatru.
Naribana cikla i mrkva 100 g na salatu začinjene s octom i 2 žličice maslinovog ulja
Večera:
Tuna konzervirana u maslinovom ulju, 160 g
Dvopek integralni, 3 kom
Jogurt (200 g) s umiješanim smrznutim višnjama (100 g), žlicom meda i prstohvatom cimeta ili muškatnog oraščića
Sedmi dan
Doručak:
Dva tvrdo kuhana jaja s integralnim tostom, 4 kom
Svježa paprika, 1 kom
Međuobrok:
Kruška
Sušene brusnice, 50 g
Ručak:
Recept: Palenta s patlidžanima
Sastojci za 1 osobu: 1 patlidžan, mladi kuhani sir, 100 g, palenta 50 g, crveni luk, maslinovo ulje 1 žlica
Priprema: Patlidžan narezati na kriške, posoliti i ostaviti 20-ak minuta. Palentu skuhati. Nasjeckani luk propirjati, dodati patlidžan narezan na kockice i uliti malo vode te pirjati dok patlidžan ne omekša. Dodati narezani sir, sušeni bosiljak, origano, curry, sol, papar i peršinov list te pirjati od 3 do 4 minute.
Salata od naribane bijele rotkve (daikona), 150 g, začinjene limunovim sokom i žlicom maslinova ulja
Večera:
Tri kriške prepečenog kruha posute s par kapi maslinovog ulja
Dimljeni losos, 50 g
Recept: Namaz od hrena
Sastojci za 4 osobe: 100 g ribanog hrena, 150 g ribanih jabuka, limunov sok, sirni namaz, 50 g, sol, papar.
Priprema: sve sastojke usitniti u blenderu.