U Njemačkoj se za blagdane peče stollen - kolač koji podsjeća na malog Isusa, a Britanci se zabavljaju tražeći blago u božićnom pudingu od voća i čokolade
Deserti o kojima će se pričati: Strufolli, čokoladni češer...
Čokoladni češer
Sastojci: Biskvit: 150 g maslaca, 4 jaja, vanilin šećer, 300 g brašna, 1/2 praška za pecivo, 1,5 dl mlijeka, žlica ruma, 30 g kakaa; Krema: 0,5 l mlijeka, vrećica pudinga od vanilije, 250 g maslaca, 50 g čokolade za kuhanje, 50 g kakaa, 200 g čokoladnih bombona
Priprema: Pjenasto izmiješajte maslac, šećer, žumanjke i vanilin šećer. Zatim dodajte mlijeko, rum i postupno brašno pomiješano s praškom za pecivo. Prosijte kakao, dobro izmiješajte i na kraju u smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka. Zagrijte pećnicu na 185°C. Premažite kalup maslacem i izlijte smjesu. Pecite biskvitni kolač 40-45 minuta. Umutite žumanjke, pola šalice mlijeka i prašak za puding. U preostalome mlijeku skuhajte šećer i prema uputama na omotu pripremite puding. Ostavite ga neka se hladi. Pjenasto miješajte maslac pa mu polako dodajte žlicu po žlicu pudinga. Na pari otopite čokoladu pa je s kakaom umiješajte u kremu. Obrežite pečen i ohlađen kolač da dobijete oblik velikog češera. Prorežite ga tri puta vodoravno i dobivene listove slijepite kremom te njome premažite kolač izvana. Obložite ga čokoladnim bombonima koje malo utisnite u kremu.
Schwarzwald torta
Sastojci: 100 g maslaca, 100 g šećera, vanilin šećer, 4 jaja, 70 g oguljenih badema, 100 g čokolade u prahu, 50 g brašna, 50 g škrobnog brašna, 2 žličice praška za pecivo, 7 žlica trešnjevače, 0,5 l slatkog vrhnja, 750 g višnja iz kompota, žlica nastrugane čokolade
Priprema: Pjenasto izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer te dodajte jaja, bademe i čokoladu u prahu. U smjesu umiješajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Izlijte tijesto u kalup koji ste prethodno premazali margarinom i pobrašnili te pecite 30-40 minuta na 180°C. Neka biskvit odleži 12 sati. Potom ga dva puta vodoravno razrežite. Biskvit navlažite trešnjevačom. Čvrsto istucite vrhnje s malo šećera. Ocijedite višnje. Dva biskvita torte premažite slojem tučenog vrhnja debljine dva cm pa rasporedite višnje po njemu. Najgornji list premažite samo tučenim vrhnjem i pospite ga nastruganom čokoladom. Ukrasite višnjama.
Strufolli
Sastojci: 2 jaja, 200 g meda, 75 g maslaca, 350 g brašna, vanilin šećer, 50 g šećera, 20 g svježega kvasca, 0,5 dl vode, 0,2 dl brendija
Priprema: Kvasac rastopite s malo brašna i vode. Pustite ga deset minuta da uđe u kvas pa pomiješajte s brašnom, šećerom, rastopljenim maslacem, vanilin šećerom i jajima. Umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom 60 minuta. Oblikujte ga u male loptice i pržite ih u fritezi ili dubljoj tavi. Izvadite ih na papirnate ubruse i pustite da se ohlade. U međuvremenu otopite med, vodu i brendi, pustite da provrije i s pripremljenim sirupom prelijte pečene kuglice. Posložite ih na tanjur i ukrasite šarenim jestivim mrvicama.
Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.