Zeleni kruškoliki plod nezaobilazna je namirnica u meksičkoj i južnoameričkoj kuhinji jer malo je koje voće tako bogate kremaste strukture poput maslaca
Delicije od avokada: Na vaš stol stiže aligatorska kruška
Jeste li za aligatorsku krušku? Ne zvuči privlačno, čak pomalo opasno, ali samo dok ne objasnimo da se iza tog naziva - za koji su krivi njegova hrapava kora, poput aligatorske, i kruškolik oblik - krije jedna od najzdravijih i kulinarski najzanimljivijih namirnica s polica s egzotičnim voćem - avokado. Ni u davna vremena ljudi nisu olako veličali neke plodove, a stari su narodi Srednje i Južne Amerike, postojbine te voćke, smatrali da osim hranidbenih svojstava avokado daruje tajanstvene moći njihovim princezama. Kako je meksička kuhinja postala popularna širom svijeta, pa tako i u nas, jedno od jela u kojima je većina probala avokado jest umak guacamole.
Ta se mješavina avokada, rajčice, luka i čilija najčešće poslužuje kao dip za tortilje, ali prija i uz druga pržena jela te kao namaz na prepečeni kruh, popularne bruschette. No nepravedno je staviti taj umak u središte priče o avokadu. Namirnica puna zdravih monozasićenih masnoća, koje su dobre za srce, magnezija i kalija, odlična je za hidratizaciju kože, liječi opekline od sunca te čak i smanjuje bore, poseban je doprinos slatkom i slanom jelovniku.
Zbog kremaste ga strukture znaju nazvati i šumskim maslacem, a katkad se koristi umjesto te namirnice, stoga je i nezamjenjiv sastojak mnogih namaza. Omiljen je i u vegetarijanskoj kuhinji jer zbog sadržaja masti može zamijeniti meso u sendvičima i salatama.
Jedna je od rijetkih namirnica koja će se uklopiti u slane, povrtne salate, koje ćete poslužiti uz glavno jelo ili kao cjelovit obrok, i u voćne kupove. Ako vam je ponestalo ideja za lagani međuobrok, avokado otvara nove mogućnosti. Dat će posebnu notu vašim slanim muffinima, a odličan je i dodatak nabujku. Zreli zgnječeni avokado, pomiješajte s istom količinom propasiranog svježeg kravljeg ili kozjeg sira, dodajte žlicu maslinova ulja, žlicu lanenih sjemenki, pola češnja usitnjena češnjaka, posolite, poparite i dobili ste ukusan namaz ili samostalno jelo za užinu. U Indoneziji, Vijetnamu, na Filipinima, u Brazilu, Maroku, svuda uživaju u shakovima s avokadom i čokoladnim sirupom, a često ga dodaju i sladoledu.
![](https://www.24sata.hr/image/delicije-od-avokada-na-na-stol-stie-aligatorska-kruka-600x600-20150207-20150220111903-4efa1766937c92d70d114c1f670a798e.jpg)
Zelena salata
Sastojci: 2 avokada, 1 krastavac, 2 mlada luka, 1 žuta paprika, 100 g svježeg kozjeg sira, 3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja, 1 žlica bijelog balzamičnog octa, sol, zeleni papar iz salamure, 1 limun
Priprema:
Avokado ogulite i narežite na tanke kriške. Odmah ih nakapajte svježe iscijeđenim limunovim sokom da ne posmeđe. Krastavac operite i bez guljenja narežite na vrlo tanke ploškice. Mladi luk nasjeckajte na kolutiće, a papriku na trake. Svježi sir propasirajte.
U manjoj zdjelici pripremite preljev za salatu. Ulijte dvije žlice maslinova ulja, žlicu balzamična octa od bijelog vina, prstohvat soli, nasjeckani češnjak i žličicu zelenog papra iz salamure te dobro promiješajte. U većoj posudi izmiješajte sve narezano zeleno povrće i začinite preljevom, te promiješajte.
Podijelite salatu po tanjurićima, pazeći da je na svakom podjednako zastupljeno svako povrće. Na vrh stavite žute paprike i po žlicu sira. Prelijte još žlicom preljeva prije iznošenja na stol.
![](https://www.24sata.hr/image/delicije-od-avokada-na-na-stol-stie-aligatorska-kruka-400x600-20150207-20150220111852-23d642688a1003da942ab9f8e878949e.jpg)
Smoothie s avokadom
Sastojci: 1 1/2 šalica svježe iscijeđenog jabučnog soka, 400 g blanširana špinata, 2 jabuke, 1 avokado, izvorske vode prema potrebi, šaka badema
Priprema:
Špinat dobro operite pod mlazom tekuće vode, pazeći da ne ostane pijeska među listovima. Pristavite vodu na vatru i kad provrije, potopite u nju oprani špinat i blanširajte dvije minute. Ocijedite i odmah isperite pod hladnom vodom, te narežite na krupne komade. Avokado ogulite, izvadite košticu i stavite u multipraktik ili uspravni mikser.
Avokadu dodajte komade očišćene jabuke i pol, a pola je ostavite za kasnije za ukras. Ulijte u mikser jabučni sok i dodajte špinat te miješajte dok se sve ne pretvori u gladak ujednačen sok, oko jedne minute.
Ako vam se čini pregusto, dodajte vode do željene gustoće. Ulijte smoothie u čaše za posluživanje i ukrasite preostalom jabukom koju ste narezali na vrlo tanke listiće i krupno nasjeckanim bademima.
![](https://www.24sata.hr/image/delicije-od-avokada-na-na-stol-stie-aligatorska-kruka-600x600-20150207-20150220111857-c122596712dcce54a844425e5116a249.jpg)
Tortilje s piletinom i avokadom
Sastojci: 400 g pilećih prsa, 1 zelena paprika, 1 rajčica, 1 glavica luka, 1 zreli avokado, 1 žlica slatke crvene paprike, 1 čili, 2 žlice ulja, 1 češanj češnjaka, sol, papar, paket tortilja
Priprema:
Meso očistite od masnoće i žilica te ga narežite na kockice. Posolite ga, popaprite, posipajte s pola žlice slatke crvene paprike i nakapajte s malo ulja, te pustite neka odstoji barem jedan sat u hladnjaku. Povrće operite. Luk i zelenu papriku narežite na krupne kocke.
U veću tavicu ulijte malo ulja i, kad se zagrije, popržite na njemu pileće bijelo meso, dok poprimi zlatnosmeđu boju sa svih strana. Meso tada izvadite na kuhinjski papir, a u tavu ubacite nasjeckani češnjak, čili, komade luka i kocke zelene paprike.
Kad luk i paprika omekšaju, dodajte kockice rajčice i pirjate nekoliko minuta, pazeći da povrće ostane u komadima. Vratite meso u tavu i kad se zagrije, izvadite. Zagrijte tortilje i punite mesom i povrćem, te tankim kriškama avokada.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!