Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Delicije iz jednog lonca: Slasni rižot, ukusni brudet i fini grah

Delicije iz jednog lonca: Slasni rižot, ukusni brudet i fini grah
10

Rižot je kralj jela iz jednog lonca, no riža se može dodati i u složence od mesa, povrća i gljiva. Za pripremu složenaca koristite što više različitih vrsta mesa i povrća

Variva, gulaši, rižota, brudeti...jela koja se pripremaju u jednom loncu popularna su u svim kuhinjama svijeta zbog praktičnosti i jednostavnosti.

U složencima i varivima možete upotrijebiti ostatke pečenke od Nove godine, no za jela u jednom loncu mogu poslužiti različite vrste povrća, od korjenastog poput mrkve, peršina i pastrnjaka do lisnatog povrća kao što su kelj i špinat te gotovo sve vrste mesa, od svinjetine i govedine do slanine i kobasica. Variva se najčešće pripremaju tako da se narezane namirnice se dodaju u posudu i kuhaju na laganoj vatri dok ne omekšaju. 

Meso i povrće mogu se dodati na prethodno zagrijanu masnoću na kojoj je popržen luk dok ne poprimi zlatnu boju. Za pripremu većine domaćih tradicionalnih jela koristi se i zaprška kako bi se namirnice bolje povezale, no jelo možete zgusnuti i krumpirom, lukom te zobenim pahuljicama kako bi se postigla kompaktnost. Većina variva može se podgrijavati, osim onih koji sadrže krumpir ili pak špinat. Ipak, najbolja su svježe pripremljena i ne predugo kuhana.

Povrtno varivo do graha, graška i krumpira

Sastojci: 200 g mrkve, 200 g kuhanoga graha, 200 g graška, 200 g rajčice, 200 g krumpira, 100 g tikvice, 4 žlice ulja, žličica šećera, 50 g luka, 2 žličice brašna, sol, papar 

Priprema: Na ulju rastopite šećer, dodajte nasjeckani luk i popržite ga da postane staklast. Dodajte nasjeckano povrće, grašak i grah te pirjajte dok ne omekša. Tijekom pirjanja zalijevajte vodom i povremeno promiješajte. Zatim povrće pospite brašnom, posolite, popaprite te, dolijte tekućine prema potrebi. Varivo i još sve kratko prokuhajte. Ostavite poklopljeno da odstoji deset minuta prije posluživanja. 

Portugalska okrepljujuća juha od kelja i slanutka

Sastojci: 250 g kobasice, žlica ulja, mali luk, 2 režnja češnjaka, žličica cimeta, 1/2 žličice mljevenog pimenta, 1/4 žličice soli, 150 g kelja, 2 mrkve, mala crvena paprika, 800 ml pilećeg temeljca, 500 g kuhanog slanutka

Priprema: Na ulju pirjajte luk dok ne omekša. Umiješajte češnjak, cimet, piment i sol. Dodajte kelj, mrkvu, papriku i temeljac pa kobasice narezane na kriške. Kuhajte djelomično poklopljeno, dok povrće ne postane mekano, oko 30 minuta. Prije kraja kuhanja umiješajte slanutak.   

Što šareniji, to bolji složenac

I rižot se priprema u jednom loncu, a od početka do kraja kuha se otklopljen. Postupno mu se dodaje tekućina, odnosno vruća voda, vruća juha ili topli temeljac.

Bez obzira na to pripremate li ga s povrćem, gljivama ili mesom, rižot je važno miješati da bi se dobila karakteristična kremasta struktura. Riža tijekom kuhanja mora upiti tekućinu, no njezina zrna trebaju ostati “al dente”. Za rižot su najbolje vrste riže srednjeg zrna kao što su arborio i carnaroli. Rižu možete dodavati i složencima, a kod njih vrijedi pravilo “što šarenije, to bolje”. Kombinirate li više vrsta mesa i povrća u složencu, dobit ćete bogatiju aromu, osobito ako jelo naknadno zapečete u pećnici.

Pikantni crveni grah s curryjem

Sastojci: luk, 5 češnjeva češnjaka, 1-2 feferona, 2,5 cm korijena đumbira, žličica curryja, žličica kurkume, prstohvat kajenske paprike, sol, 400 g rajčica iz limenke, 600 g kuhanoga crvenoga graha, žlica limunova soka

Priprema: Na ulju propržite luk, češnjak, čili i đumbir nekoliko minuta. Začinite i pirjajte još dvije minute. Dodajte rajčice pa kuhajte oko tri minute. Dodajte grah i kuhajte još pet minuta ili dok se grah potpuno ne zagrije, a umak zgusne. Ulijte limunov sok i poslužite vruće.  

Zimski složenac od korjenastog povrća

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 15 g maslaca, glavica luka, sol, papar, bijela repa, krumpir, 500 g bundeve, pastrnjak, žličica curryja, 400 ml temeljca, 90 ml vrhnja, peršin

Priprema: Zagrijte ulje i maslac u vatrostalnoj posudi, dodajte luk i lagano pržite 3-5 minuta ili dok ne omekša. Začinite. Dodajte povrće, curry i temeljac i lagano kuhajte 20 minuta. Izvadite povrće i premjestite u zagrijanu posudu u kojoj ćete ga poslužiti. Pustite da sok od povrća zakuha i umiješajte vrhnje. Lagano kuhajte, uz miješanje, dok se ne zgusne. Prelijte umak preko povrća i poslužite vruće. 

Zapečena tjestenina s graškom

Sastojci: žličica slatke mljevene paprike, žlica kumina, 100 g pasirane rajčice, žlica mljevenih badema, 400 g kuhane tjestenine, 100 g graška, 3 žlice sjeckanog peršina, 2 žlice ulja, manja cvjetača, parmezan

Priprema: U vatrostalnoj posudi pržite cvjetaču dok ne zažuti. Prelijte smjesom od mljevene rajčice i badema pa dodajte kumin, crvenu papriku i grašak. Ulijte malo vode te kuhajte deset minuta. Umiješajte tjesteninu, dobro promiješajte, prema želji pospite ribanim parmezanom i kratko zapecite u pećnici 10 minuta na 210°C.

Slasni rižot od povrća i piletine

Sastojci: 60 g maslaca, 125 ml maslinova ulja, celer, luk, mrkva, 750 g piletine, 250 ml bijelog vina, 500 g riže, 2 kom. pilećih jetrica, 1,2 l kokošjeg temeljca, sol, papar

Priprema: Rastopite tri žlice maslaca te pirjajte dvije minute sitno narezan celer, luk, i mrkvu. Posolite i popaprite piletinu pa je dodajte u lonac. Nakon 8-10 minuta dolijte malo vina. Poklopite i kuhajte 20 minuta postupno dodajući vino. Izvadite piletinu, a u lonac dodajte rižu i jetrica te pržite dvije minute na jakoj vatri. Ulijte 125 ml temeljca pa miješajte i dolijevajte dok se ne apsorbira, a riža ne omekša. Umiješajte piletinu i preostali maslac te poslužite. 

Složenac od mrkve, slanine i govedine

Sastojci: 2 žlice ulja, kg govedine, 3 kriške slanine, glavica luka, 45 g brašna, 500 g pasirane rajčice, 450 ml goveđeg temeljca, 150 ml crnog vina, 5 stabljika celera, 250 g mrkve, režanj češnjaka, žličica mažurana, sol, papar, peršin 

Priprema: U vatrostalnoj posudi pržite meso i slaninu na srednje jakoj vatri dvije-tri minute. Izvadite pa dodajte luk, koji pržite nekoliko minuta, ali ne da potamni. Uspite brašno i miješajte na vatri minutu. Dodajte pasiranu rajčicu, temeljac i crno vino pa zagrijte do vrenja miješajući dok ne nastane gusta, glatka smjesa. Vratite meso u posudu, dodajte celer, mrkvu, češnjak, mažuran, sol i papar pa zagrijte do vrenja. Pokrijte i pecite dva sata u pećnici zagrijanoj na 160°C. 

Tradicionalna španjolska paella s kozicama i dagnjama

Sastojci: 6 malih šalica riže, 12 dagnji, 2 lignje, 12 kozica, 4 rajčice, glavica luka, 2 režnja češnjaka, sol, peršin, maslinovo ulje

Priprema: Na maslinovu ulju popržite luk, češnjak i lignje. Kad sve dobije zlatnu boju, dodajte narezanu rajčicu, peršin i škampe te pirjajte pet minuta. Izvadite i stavite na stranu. Na malo ulja popržite rižu pa dodajte posolite. Vratite smjesu sa škampima i ulijte puno vode. Na vrh stavite prokuhane školjke. Kuhajte još 10 min na laganoj vatri pa stavite u pećnicu na 20-ak minuta da voda ispari.

Jednostavni brudet od srdela

Sastojci:  2 glavice luka, 3 češnja češnjaka, lovorov list, žlica peršina, žličica ružmarina, 10 ml vinskog octa, 100 ml bijelog vina, 250 g pelata, 20 prženih srdela

Priprema: Na maslinovu ulju kratko popržite luk. Dodajte sitno sjeckani češnjak, lovorov list, peršin i ružmarin. Promiješajte, ulijte ocat i vino. Umiješajte rajčice, posolite, popaprite i kratko kuhajte. Dodajte pržene filete srdela, potopite ih u umak i kuhajte 4-5 minuta. Ugasite vatru, poklopite i pustite da odstoji 15 minuta.

Raskošni lonac s plodovima mora

Sastojci: kg čistog mesa morske ribe, 8 kozica, 4 lignje, kg dagnji, glavica luka, 250 g pasirane rajčice, 300 ml bijelog vina, 5 žlica maslinova ulja, sol, papar, crvena paprika, 200 g krumpira, 50 ml octa

Priprema: Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške. Rakove operite. U vatrostalnu posudu slažite red rakova, red krumpira itd. Prelijte mješavinom ulja, octa i  malo vode. Pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta na 160°C.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11