![](https://img.24sata.hr/ubRdLzCgK4ecCFRaR-V2aVMdntg=/1330x443/smart/media/images/2021-15/mix.jpg)
![](https://img.24sata.hr/QzcMY-6SrbHUfmM13l0JNAgoFHM=/540x450/smart/media/images/2021-15/mix.jpg)
Delicija Međimurja: 'Gnjili sir rade crvi. Rijetki ga pripremaju, a zabranjen je u Europskoj uniji'
Gnjili sir nekad se proizvodio na cijelom području Međimurja, a danas ga izrađuje svega nekoliko obitelji u tri sela. Riječ je o crvljivom siru iznimno snažne arome i mirisa, a mnogi su na njemu odrasli
Međimurski gnjili sir proizvodi se od svježeg kravljeg mlijeka. Mlijeko mora biti masno i neobrano, inače ne dođu crvi nego se samo posuši. Dakle, sve pripremite kao za običan sušeni sir - priča nam žena (70), stanovnica Goričana koja crvljivi sir i danas redovito radi svake godine, a naučila ga je pripremati uz pomoć svoje bake.