'Obična' pileća prsa lako je pripremiti s aromom tipičnom za meksičku ljutu juhu s tortiljama. Uz dodatak čipsa od tortilja, imat ćete dojam kao da ste u Meksiku, a juha odlično grije u hladne dane
Dašak Meksika na stolu: Lonac s piletinom i čipsom od tortilja
Ovaj lonac s piletinom inspiriran je tradicionalnim meksičkim jelom 'sopa de tortilla', poznatim kao juha od tortilje. Tradicionalno, priprema se od prženih tortilja od kukuruza i pileće juhe s okusom dimljene rajčice i čilija. Ako želite da jelo bude bar donekle slično, probajte dodati malo čilija u prahu i čips od tortilja, prenosi portal delish.
Sastojci:
- Za juhu:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 paprike, nasjeckane na trake
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, zgnječenog
- 1 žličica sušenog origana
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1/2 žličice čilija u prahu
- 700 grama pilećih prsa bez kože (oko 3 komada)
- sol, svježe mljeveni crni papar
- 4 šalice pilećeg temeljca s manjim udjelom soli
- 1 konzerva rajčica narezanih na kockice
- 1 konzerva crnog graha, ispranog i ocijeđenog
- 1 šalica smrznutog kukuruza
Za ukras:
- 1/4 šalice svježe sjeckanog peršina
- 4 male kukuruzne tortilje, narezane na trakice
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- malo soli
- 1 avokado, narezan na kockice
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °. Namjestite fritezu na sotiranje, pa zagrijte malo ulja unutra. Dodajte papriku i luk. Kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša, oko 5 minuta. Umiješajte češnjak, origano, kim i čili u prahu.
Piletinu obilno začinite solju i paprom pa dodajte u lonac za kuhanje na paru. Dodajte preostale sastojke za juhu i zatvorite poklopac. Postavite postavke na kuhanje juhe na oko 7 minuta.
U međuvremenu, na veliki lim za pečenje postavite tortilje narezane na trake, pa prelijte uljem i prstohvatom soli. Pecite do zlatne boje, oko 20 minuta.
Kad je kuhanje juhe završeno, pažljivo uklonite poklopac, pa pomoću hvataljke izvadite pileća prsa na tanjur ili dasku za rezanje. Pomozite si s vilicom dok ju ne narežete vruću. Vratite narezanu piletinu i dodajte peršin. Začinite solju i paprom, po ukusu.
Ukrasite juhu trakama tortilje, avokadom i ribanim sirom za posluživanje.