Na Božić slavimo i dan pite od bundeve, pa uz sve kolače koje ste već pojeli, napravite mjesta i za nju. Zaboravite na orahnjaču, makovnjaču i mađaricu. Pripremite pitu kako biste dostojno proslavili ovaj dan.
Danas slavimo i dan pite od buneve: Ispecite ju i zasladite se
Sastojci:
- 250 gr brašna
- 50 gr šećera
- 1/2 mala žličica soli
- 125 gr maslaca
- 1 jaje
- 2 velike žlice mlijeka
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 500 gr bundeve
- 200 gr šećera
- 2 jaja
- 1 mala žličica cimeta
Priprema:
Obložite kalup papirom za pečenje. Promiješajte brašno, sol i šećer. Zatim dodajte na kockice isjeckan hladni maslac i izmiješajte ovu smjesu sa prstima, dok tijesto ne bude nalik krupnim mrvicama. Zatim dodajte jaje i mlijeko i brzo zamijesite loptu od tijesta. ( Ne mijesite predugo, inače tijesto neće biti prhko). Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite ga pola sata u frižideru.
Isjeckajte bundeve za kremu na male kockice i stavite u jednu veliku posudu, zajedno sa mlijekom. Dodajte šećer i začine te stavite kremu da se kuha na laganoj vatri, dok bundeva ne omekša ( oko 15 min) te miješajte da bundeva ne zagori. Kada je omekšala, izmiksajte je sa štapnim mikserom. Ostavite kremu da se ohladi i zatim dodajte umućena jaja.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Izvadite tijesto iz frižidera i istanjite ga i položite kalup. Izbockajte dno vilicom i stavite tijesto deset minuta u zamrzivač. Izvadite tijesto iz zamrzivača i poklopite ga folijom i pecite ga zatim još jednom deset minuta. Izvadite pečeno tijesto i smanjite pećnicu na 160 C. Ulijte kremu u tijesto i pecite sve zajedno pola sata. Ostavite kolač da se ohladi prije serviranja.