Bilo prazni ili punjeni nadjevima od šunke, slanine ili sira, prutići, peciva, pogače ili lisnata razveselit će cijelu obitelj. Da bi bili hrskaviji mogu se premazati sa soli
Danas radimo kiflice i prutiće po starim bakinim receptima
Pripremajući slane slastice, ne samo da ćete uživati u neodoljivome mirisu nego ćete uživati i u jedinstvenim okusima. Domaće kiflice, peciva, pogače, lisnata ili prutići najbolje je jesti tople, ali jednako su ukusni i hladni. No želite li još više uživati u kulinarskim umijećima - bilo prema iskušanim bakinim receptima ili vlastitim, peciva i kiflice nadjenite ili premažite slaninom i lukom, šunkom, pršutom, sirom ili kombinacijama prema želji.
Možete se okušati i u pripremanju pizza kiflica. Nakon što ste zamijesili tijesto za kiflice ili peciva i ostavili ga da se diže, pripremite punjenje, a onda razvaljano tijesto izrežite na trokute te ih premažite nadjevom. Prije pečenja peciva se mogu posuti sezamom ili premazati s malo soli kako bi bila što hrskavija.
No pecivo možete i zapeći oko deset minuta sa ili bez sjemenki, sira i crvenog luka. Dok je još mlako, dobro ga zatvorite i zamrznite u vrećici za zamrzavanje. Kad ih se zaželite, samo ih odmrznite i pecite na 200°C.
Lisnato tijesto
SASTOJCI: količina brašna prema želji (preporučuje se pomiješati više vrsta brašna za što bolje tijesto), margarin, sol, voda.
Pomiješajte sastojke i dobro ih izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto i ostavite ga da odstoji 30 minuta. Razvaljajte tijesto i napravite oblike prema želji - primjerice, pravokutnike, te preklopite tijesto nekoliko puta po dužini, najbolje četiri. Posudu za pečenje preporučuje se namazati maslacem ili obložiti papirom za pečenje. Pecite na temperaturi 200-220°C.
Dizano tijesto
SASTOJCI: kilogram brašna, svježi kvasac, jaje, pola litre mlijeka, 2 žličice sole, 2 žličice šećera, mala šalica ulja
Otopite kvasac u dva dl toplog mlijeka i malo šećera te ga ostavite da se digne. Izmiješajte brašno, jaje, sol i ulje, dodajte kvasac pa postupno dolijevajte ostatak mlijeka. Ostavite tijesto da odstoji sat vremena dok se ne digne. Pripazite da tijekom miješanja sol i masnoća ne dođu u dodir s kvascem. Stoga najprije izmiješajte kvasac s brašnom, a onda ostale namirnice.
Pogača nadjevena sirom
SASTOJCI: tijesto: 1,5 dl vode, svježi kvasac, žličica šećera, 500 g oštrog brašna, dl jogurta, žličica soli, 2 jaja, 3 žlice ulja, 25 dag margarina, 2 žumanjka; nadjev: 10 dag sira ili sastojka prema želji.
U mlakoj vodi razmutite kvasac i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome mjestu da se digne. Prosijte brašno i u sredini napravite udubljenje. Stavite u njega kvasac, jogurt, sol, jaja i ulje te zamijesite tijesto. Podijelite ga na šest loptica. Svaku lopticu razvucite na veličinu tanjura i namažite margarinom. Stavite ih jednu na drugu i razvaljajte tanko tijesto. Zatim ga podijelite na 16 dijelova. Nadjenite ga sirom ili nadjevom prema želji. Dijelove zamotajte kao kornete za sladoled. Slažite ih jedan do drugog u okrugli oblik te premažite tučenim žumanjcima. Pecite 60 minuta na 200°C.
Roščići od maslaca
SASTOJCI: kocka kvasca, žličica šećera, 125 ml mlijeka + 3 žlice za mazanje, 500 g pšeničnog brašna, žličica soli, 175 g maslaca + 3 žlice za mazanje, jaje, brašno, masnoća.
Razmrvite kvasac i jednoliko ga pomiješajte sa šećerom u mlakome mlijeku. Pokrijte i ostavite da odstoji 15 minuta. Miješajte brašno i sol pa umijesite s kvaščevim mlijekom, oko 125 g maslaca i jajetom. Oblikujte u kuglu i u pokrivenoj zdjeli ostavite da odstoji sat vremena. Tijesto nakratko promijesite i razvucite. Izrežite 15 trokuta jednake veličine te ih premažite maslacem, razvucite, smotajte u roščiće i stavite u lim za pečenje. Pokrijte i ostavite da se dižu 30 minuta. Zagrijte pećnicu. Roščiće premažite mlijekom i pecite 15-20 minuta na 200°C. Tople roščiće još premažite maslacem.
Hruskavi prutići
SASTOJCI: 300 g pšeničnog brašna, 200 g raženog brašna, 1,5 žličica soli, kvasac, 500 g hladnog maslaca, 220 ml hladne vode, žumanjak, sezamove sjemenke.
Kako bi se tijesto diglo i bilo lijepo lisnato, šest puta ga obradite na isti način. Razvucite tijesto u pravokutnik, obje vanjske trećine preklopite preko središnje i ostavite tijesto u foliji 20 minuta na hladnom. Poslije šestog preklopa neka odstoji 45 minuta. Razrežite tijesto na 12 prutića, razvucite pruge po duljini i ostavite da se dižu 45 minuta. Razmućenim žumanjkom premažite prutiće, pospite sezamom i pecite 20 minuta na 210°C.
Slane kiflice punjene sirom
SASTOJCI: tijesto: 3 dl mlijeka, 8 dag svježeg kvasca, žličica šećera, kg brašna, 3 dl vode, 3 dl ulja, žličica soli; nadjev: 2 jaja, 10 dag sezamovih sjemenki, 10 dag margarina, 30 dag sira (gauda, trapist).
U mlako mlijeko izmrvite kvasac. Umiješajte šećer i dvije žličice brašna. Ostavite deset minuta na toplome mjestu dok se kvasac ne digne. U ostatak brašna dodajte mlako mlijeko, vodu, ulje, sol i pripremljeni kvasac te umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na osam jednakih kugli. Svaku kuglu razvaljajte u obli oblik debljine od tri do pet mm i razrežite po dijagonali na osam jednakih trokuta. Svaki trokut premažite margarinom i nadjenite naribanim sirom. Zavijte ih u kiflice te obilno pospite sezamom. Pecite na nauljenom limu deset minuta na temperaturi od 200°C.
Pecivo sa slaninom i lukom
SASTOJCI: tijesto: kvasac, žličica šećera, 750 g pšeničnog brašna, žlica soli, 40 g + žličica maslaca; nadjev: 50 g sode bikarbone, 50 g slanine, crveni luk, 2 bjelanjka, sezamove i bučine sjemenke.
Napravljeno tijesto oblikujte u kuglu i ostavite da se u pokrivenoj zdjeli na toplome mjestu diže sat vremena. Namastite dva lima za pečenje. Nakratko promijesite tijesto i prema želji oblikujte u čvorove, pecivo, prutiće i pletenice. Ostavite ih zatim da se dižu još 30 minuta. Zakuhajte 1,5 dl vode, maknite je s vatre, stavite sodu bikarbonu i jedno po jedno pecivo držite u otopini deset sekundi. Stavite ih u lim za pečenje i ostavite da se dižu još 15 minuta. Premažite peciva bjelanjcima, a onda pirjanom slaninom i lukom. Na kraju ih pospite sjemenkama i pecite 15-25 minuta na 200°C.