Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Danas pripremam slasnu domaću pitu ili sočni burek

Danas pripremam slasnu domaću pitu ili sočni burek
1

U Grčkoj i Bugarskoj burek se često radi od tikvica, u Izraelu od patlidžana ili gljiva, a u nekim turskim restoranima poslužuje se čak i burek od ribe

Riječ “burek” dolazi od turskoga glagola “bur”, što znači savijati. Burek se iz Turske proširio čitavim nekadašnjim Otomanskim carstvom pa se tako udomaćio i u Bosni i Hercegovini, no postao je popularno te omiljeno brzo jelo i u Hrvatskoj.
U Grčkoj i Bugarskoj burek se često radi od tikvica, u Izraelu od patlidžana ili gljiva, a u nekim turskim restoranima poslužuje se čak i burek od ribe.

DOMAĆA KRUMPIRUŠA
SASTOJCI: 2 kg krumpira, manja glavica luka, tijesto za savijaču (1 paketić), sol, papar, ulje prema potrebi
Krumpir naribajte ili nasjeckajte na sitne kocke. Luk nasjeckajte ili sameljite, a zatim pomiješajte s krumpirom. Dodajte sol, papar i ulje. Na svaki list tijesta stavite nadjev, zarolajte tijesto i stavite ga u  nauljeni pleh. Sve zajedno poškropite uljem i pecite dok ne porumeni.

PITA ZELJANICA
SASTOJCI: tijesto za savijaču, 600 g svježeg sira, 150 g vrhnja, 600 g špinata, 200 ml ulja, 200 ml dl mlijeka, 200 ml kiselog mlijeka, 100 ml mineralne vode, 5 jaja, sol
Razmutite jaja, dodajte sir, vrhnje, mlijeko, kiselo mlijeko te prokuhan, ocijeđen i nasjeckan špinat, mineralnu vodu i sol. Pomiješajte. Namažite lim uljem i obložite listom tijesta. Poškropite uljem i složite još jedan list te tanko premažite nadjevom. Nastavite slagati dok ne potrošite sav nadjev. Preklopite rubove tijesta, poškropite uljem, stavite još 2-3 lista tijesta, nauljite i pecite na 200u02DAC oko sat vremena. Pečenu pitu narežite na kocke.

DOMAĆI ROLANI BUREK
SASTOJCI:  tijesto za savijače, 1/2 kg mljevenog junećeg mesa, 2 glavice luka, 1/2 l mineralne vode, 3 jaja, 250 ml vrhnja za kuhanje (ako želite, možete dodati i malo običnog vrhnja)
Na malo ulja pirjajte sitno narezan luk, pa dodajte mljeveno meso i podlijte s malo vode. Pirjajte 15 minuta, dodavajući začine po želji. Na svaku koru za savijaču stavite malo mesnog umaka, zatim je zarolajte u dugačku cijev koju tek tada položite u lim za pečenje. Nakon što složite sve kore, zamiješajte mineralnu vodu s jajima i vrhnjem za kuhanje te prelijte preko kora tako da ih temeljito natopite. Pecite u pećnici na 200u00B0C, 20-30 minuta dok dobije zlatnu boju.

PITA OD DVIJE VRSTE SIRA
SASTOJCI:  tijesto za savijaču, 200 g svježeg sira, 600 g polutvrdog kravljeg sira, 6 jaja, 2 dl kiselog vrhnja, ulje
Pomiješate jaja s obje vrste sira. Razvucite kore tijesta i po njima rasporedite nadjev. Poprskajte sve uljem i zatim zavijte kore i posložite ih u pleh koji ste prethodno nauljili. Pecite u pećnici oko pola sata. Prelijte kiselim mlijekom i ostavite sve da malo odstoji prije posluživanja.

BUREK OD OVČETINE
SASTOJCI: tijesto za savijače, 60 dag ovčjeg buta, 4 glavice luka, 200 g maslaca, sol, papar, ulja prema potrebi
U tavici prepržite luk, posolite, ohladite, dodajte sitno nasjeckano ili mljeveno meso, sol i papar te dobro izmiješajte. Lim za pečenje nauljite i prekrijte korom, koju ste premazali maslacem, pa preko toga složite drugu koru. Stavite nadjev, zatim koru tijesta i tako redom. Svaku koru poškropite rastopljenim maslacem. Dvije završne kore poprskajte uljem i stavite peći na 200 stupnjeva oko sat vremena ili dok ne dobije zlaćanu hrskavu koricu.





Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. siječnja: Ovan bolje da šuti, Bik kreće u ljubavno osvajanje
ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. siječnja: Ovan bolje da šuti, Bik kreće u ljubavno osvajanje

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 20. siječnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje