Svake se godine 28. svibnja obilježava Međunarodni dan hamburgera u čast ovom popularnom sendviču. Bez obzira na dodatke koje stavljate unutar, osnovica svakog dobrog burgera savršen je komad mesa
Recept za najsočniji burger ikad
Porijeklo neodoljive delicije koju svi obožavamo nije potpuno poznato. Prema nekim teorijama, nastao je u njemačkom Hamburgu po kojem je dobio i ime, dok je po nekim pričama začetnik hamburgera stanoviti Louis Lassen, koji je u Americi davne 1900. godine svojim gostima, s ciljem da im pripremi nešto brzo i fino, posluživao domaće juneće meso s u vrućem mekom pecivu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Dok su nekad hamburgere uglavnom jeli radnici industrijskih tvornica, danas je postao prava gurmanska poslastica i omiljeni zalogaj za sve ljubitelje dobre hrane. Prepoznatljiv je diljem svijeta, a pronalazimo ga u bezbrojnim varijantama s maštovitim začinima i sastojcima.
Bez obzira pripadate li onima koji hamburger ne mogu zamisliti bez tri vrste zelene salate i još malo povrća ili u njemu uživate samo uz dodatak kukuruza, sigurno je da je osnovica svakog dobrog burgera savršen komad mesa i umak koji će spojiti sve okuse.
Zanimljive činjenice o burgeru:
1. Neki tvrde da je ime hamburger evoluiralo iz grada Hamburga u Njemačkoj. Također, prvi hamburger napravljen je od kruha, a ne od peciva. Prvi burger je navodno napravio Louis Lassen koji je 1900. godine svojim radnicima posluživao sendviče od govedine, što je dovelo do današnjeg hamburgera.
2. U Seymouru, u američkoj državi Wisconsin, postoji Hamburger Hall of Fame, odnosno muzej hamburgera.
3. Najveći svjetski burger stvoren je u Las Vegasu, a zvao se Quadruple Bypass Burger. Upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najkaloričniji hamburger u povijesti.
4. Burgeri se najviše jedu u Americi, a stručnjaci kažu da ih Amerikanci potamane oko 13 milijardi godišnje. Za usporedbu, to bi bilo kao da njima 32 puta opašete Zemlju oko ekvatora.
5. Kralj rock'n'rolla, Elvis Presley bio je veliki obožavatelj hamburgera. On je tijekom svojih turneja obilazio što je više mogao fast food restorana s hamburgerima, jer im jednostavno im nije mogao odoljeti.
Što vam treba za sočan burger?
Najvažnija stvar u hamburgeru je kvalitetno i sočno meso. To ne mora biti samo govedina, već i piletina, pa čak i riba. Drugi važan sastojak je bijela lepinja, prozračna i meka, po mogućnosti pečena sama, a ne kupljena u trgovini. U pravom burgeru kruh ne bi trebao biti glavni izvor ukusa, on samo nadopunjuje jelo, baš kao i umak i svježe povrće.
Svjetski majstori roštilja i kuhari ustanovili su da je put do idealnog sočnog hamburgera dodavanje majoneze mesu prije pečenja. Idelna doza su dvije žlice majoneze na jedan kilogram mljevenog mesa. Tajna leži u tome što će majoneza spriječiti da pečenje na roštilju isuši meso u bilo kojoj količini, a pri tome neće ni na koji način ugroziti miris i okus mesa, čak naprotiv.
Sastojci
- 2 brioche peciva
- 320 g mljevene junetine
- 1 žlica otopljenog maslaca
- 2-3 šnite slanine
- 2 listića sira
- 4 žlice majoneze
- 4 žlice kečapa
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 2 lista zelene salate
- 1 paradajz
- 1 crveni luk
Recept:
Meso podijelite na dva jednaka dijela. Rukama oblikujte pljeskavicu tako da meso ostane rahlo. Pljeskavica bi trebala biti debela oko 2 centimetra. Posolite ih i popaprite s obje strane i pustite da se odmore dok radite dodatke za burger. U posudu od kiselog vrhnja ubaciti majonezu i kečap i sve dobro izmiješati te staviti sa strane. Listove zelene salate oprati i obrisati. Paradajz oprati, obrisati te narezati na kolutove debljine oko 5 milimetara.
Crveni luk također narezati na krugove iste debljine kao i paradajz. Na vatru stavite grill tavu i dobro je zagrijte. Kad je zagrijana dodajte malo ulja i smanjite vatru na srednje jaku. Stavite peći pljeskavice i pored njih dodajte slaninu. Slaninu pecite otprilike minutu. Maknite slaninu i stavite narezani luk.
Pljeskavice s jedne strane peći 4 minute za srednje pečeni burger. Premažite ih otopljenim maslacem. Stavite na svaku jedan list sira te ih poklopite kako bi se sir sjedinio s mesom. Zatim na svaku staviti po jedan list sira gauda te ih poklopiti manjom zdjelom ili poklopcem da se sir dobro sjedini s mesom. Kada je luk gotov izvaditi ga. Kada su luk i pljeskavica gotovi kratko popržite pecivo. Oba dijela peciva namažite umakom, a na donji stavite salatu. Zatim stavite pljeskavice, a na njih prepečenu slaninu.
Na slaninu stavite paradajz i prepečeni crveni luk. Poklopite gornjim dijelom peciva. Ostale začine i dodatke možete nadodati po želji. Dobar tek!