Dan smrznutih jogurta slavi se svakog 6. veljače. Postoje različite vrste jogurta - sve do onih koji ne sadrže šećer i masnoće. Iz tog razloga mu prodaja i dalje raste jer ljudi žele zdraviju alternativu sladoledu
Danas je dan smrznutih jogurta: Prodaje se sve više jer je zdravija alternativa sladoledu
Ova slastica svoj vrhunac u popularnosti doživjela je je 90-ih godina prošlog stoljeća, kad je svaki deseti desert prodan u SAD-u bio smrznuti jogurt. Inače postoji 4000 godina, a prvi put je napravljen u Indiji. No, nije li to onda onda običan sladoled, s pravom se pitate.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Smrznuti jogurt sadrži sastojke kao sladoled. Radi se o poslastici koja se pravi najčešće od jogurta i voća. Obično je kiseliji i ima manje masti.
Postoje različite vrste jogurta koje se prave od raznih kombinacija voća, različitih dodataka i preljeva, do onih koji ne sadrže šećer i masnoće. Iz tog razloga mu prodaja i dalje raste jer ljudi žele zdraviju alternativu sladoledu.
Da se radi o nešto zdravijoj varijanti deserta govori i to što se on najčešće poslužuje uz dodatke kao što su svježe ili sušeno voće, orašasti plodovi, žitarice, sjemenke, kokos te razne zaslađivače poput meda, agave ili javorovog sirupa.
Paleta okusa, i kreativne varijante jogurta čine ga primamljivim slatkim zalogajem koji može imati i mnoga zdrava lica.
Kako napraviti svoj smrznuti jogurt?
Za pravljenje ovog deserta treba vam grčki jogurt, voće po izboru, zaslađivači po želji te banane. Možete se poigrati i dodacima. Sve sastojke koje ćete koristiti ubacite u blender i dobro izmiksajte. Dobivenu smjesu izlijte u zdjelu i stavite u zamrzivač. Kada smjesa potpuno očvrsne možete se poslužiti.
Jednostavan recept za smrznuti jogurt od jagoda:
- Sastojci: smrznuta banana, 450 g grčkog jogurta, 200 g smrznutih jagoda, nekoliko žlica sladila po želji (med, javorov sirup...)
- Priprema: Sve sastojke ubaciti u blender i miksati dok smjesa ne postane kompaktna, potom je izlijte u zdjelu, prekrijte posudu te stavite u zamrzivač. Poslužite s raznim dodacima po želji.