Praline su ono što dobijete kada uzmete orašaste plodove i sameljete ih u prah, a kada na kraju dodate posljednji čarobni sastojak, a to je čokolada, ona postaje pralina
Danas je dan pralina: Uživajte u okusima ovih čoko-poslastica
Praline su slasne poslastice poznate u cijelom svijetu. Ove kremaste čokoladne poslastice su vrhunac slastičarske dekadencije. Znamo da vam ne treba izgovor da uživate u ovim finim zamotuljcima, ali danas posebno slavimo njihovo postojanje.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Europska pralina nastala je u Château de Vaux-le-Vicomte početkom 17. stoljeća. Ako ste ikada u trgovini vidjeli praline od cijelog badema obloženog karameliziranim šećerom, vidjeli ste jednu od ovih originalnih poslastica. Tad u Europi još nije bilo čokolade.
Čim je čokolada otkrivena, bilo je jednostavno dodati je ukusnom zalogaju poznatom kao praline.
Belgija je osmislia svoje praline nakon što je bila inspirirana ovim gore spomenutim delicijama, ali su se izdvojili po tome što su imali bogatu čokoladnu sredinu koja je bila tekuća, a ne čvrsta. Ove belgijske čokolade tekućeg punjenja u središtu dolaze u stotinama varijanti i omiljene su slastičarima posvuda.
Praline s kikiriki maslacem
Za kuglice će vam trebati:
- 4 žlice maslaca od kikirikija
- maslac, neslani
- pola žličice ekstrakta od vanilije
- 1 žličica šećera u prahu
Za preljev upotrijebite:
- 100 g čokolada
- 2 žlice marmelade ili džema po želji
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za kuglice, oblikujte ih i ohladite. Uvaljajte ih u marmeladu ili džem po želji. Otopite čokoladu pa u nju pažljivo umočite kuglice. Ostavite na hladnom mjestu kako bi se čokolada stisla. Prije posluživanja okruglice kratko ostavite na sobnoj temperaturi.