
U Americi gotovo da ne postoji jelo, bilo slatko ili slano, kojem nisu posvetili dan. Naime, 27.1. je dan kada Amerikanci slave dan čokoladne torte, ali rado ćemo ga i mi proslaviti
Lifestyle
Komentari 3U Americi gotovo da ne postoji jelo, bilo slatko ili slano, kojem nisu posvetili dan. Naime, 27.1. je dan kada Amerikanci slave dan čokoladne torte, ali rado ćemo ga i mi proslaviti
U Americi se čokolada kao piće konzumirala još od 1830-ih ili 1840-ih, ali čokoladna torta, u obliku u kojem je danas poznajemo, tada kod njih još nije postojala. Jedan oblik čokoladne torte se pojavio 1765. kada su se u starom mlinu udružili doktor i čokolatijer koji su mljeli plodove zrna kaka i od toga dobivali gusti sirup koji su potom ulijevali u kalupe te bi tako nastale tortice koje su kasnije trebale biti pretvorene u piće.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Poznata autorica kuharica Eliza Leslie objavila je najraniji recept za čokoladnu tortu 1847. u knjizi 'The Lady’s Receipt Book'. Za razliku od čokoladnih kolača kakve danas poznajemo, u ovom se receptu koristila sjeckana čokolada.
I druge su kuharice iz tog vremena poput Sare Tyson Rorer i Marije Parloa dale svoj doprinos razvoju čokoladne torte.
Prva mješavina za čokoladnu tortu napravljena je u kasnim 1920-im, a proizvelo ju je poduzeće 'O. Duff and Sons', dok je prvu suhu mješavinu za čokoladnu tortu proizvela Betty Crocker, piše National Day Calendar.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite kalup za torte. Jaja miksajte sa šećerom, sve dok se smjesa ne utrostruči. Dodajte brašno, kakao i rastopljeni maslac, sjedinite smjesu i ulijte u kalup. Pecite 20-25 minuta, a zatim ostavite nekoliko minuta u kalupu dok se kora malo ne ohladi.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+
Bjelanjke i šećer kuhajte na vatri dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre i miksajte otprilike pet minuta dok se ne stisne. Dodajte rastopljenu čokoladu, a zatim i kockice maslaca koji je na sobnoj temperaturi. Ako osjetite da krema postaje tekuća, stavite u hladnjak na pola sata. Ohlađenu koru prerežite na 3 dijela i premažite kremom. Ukrasite komadićima čokolade i uživajte!