Legenda o čipsu kaže kako je francuski tajkun Cornelius Vanderbilt uporno vraćao krumpiriće u restoranu jer su bili predebelo prerezani, pa mu ih je kuhar narezao u obliku čipsa i stvorio omiljenu grickalicu
Danas je dan čipsa: Grickajte ga nježno uz piće ili neki dobar film
U ljeto 1853. godine u zalogajnici Moon’s Lake House u Saratoga Springsu, u državi New York, Cornelius Vanderbilt, bogati vlasnik parobroda, čekao je svoju večeru. Sve se dogodilo nakon što je razmaženi bogataš drugi put zaredom vratio, po njemu, debelo narezane french-fried krumpire. Kuhar George Crum se zainatio i na kraju krumpir narezao na tanke listiće, ispržio u ulju i dodatno posolio.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Čips se toliko svidio zahtjevnom gostu da su ga uvrstili na jelovnik, a popularnost mu nije pala ni nakon gotovo 200 godina. Danas dolazi u bezbroj varijanti - običan, rebrasti, ljutkast, slano-kiseli, sa sirom, lukom ili slaninom.
Iako je čips postao popularan i već se od 1895. prodavao u trgovinama, industrijsku proizvodnju omiljene grickalice započeo je 1932. Herman Lay, izumitelj stroja za guljenje krumpira. .
Nekad se prodavao “na vagu”, a “kraljica čipsa”, Laura Clough Scudder, 1926. godine, u želji da sačuva svježinu i zaraznu hrskavost, počela ga je pakirati u voštani papir s rokom trajanja. Prodavao se pod sloganom “najbučniji čips na svijetu”.