Obavijesti

Lifestyle

Cvjetne gredice, cvjetne živice i ukrasi za vrt i proljeće

Cvjetne gredice, cvjetne živice i ukrasi za vrt i proljeće
6

Jedna od najljepših stvari koju možete napraviti u vrtu je sadnja cvjetnih gredica. Idealne su jer ih možete složiti i u posve male vrtove, a ako imate nešto više mjesta možete se poigrati i oblikom

Imate li vrlo mali i skučen vrt posadite cvijeće u usku gredicu uz stazu ili kuću, no ako imate koji komad trave ili grmlja, predlažemo sadnju valovite gredice ispred grmovite kulise. Ovakva gredica imat će neravan oblik, a iza sebe kulisu od slobodno rastućih ukrasnih grmova. Donosimo skicu koju vrstu biljaka posaditi u ovakvu gredicu te kako ih kombinirati, odnosno, gdje ih smjestiti. Sve biljke su numerirane, pa slijedite ovakvo pravilo:

  1. Kokotić (Delphinium-hibrid )
  2. Obična kozmeja (Cosmos bipinnatus)
  3. Neven (Calendula officinalis)
  4. Hudoljetnica (Erigeron-hibrid)
  5. Kalifornijski mak (Eschscholzia californica)
  6. Kadulja (Salvia nemorosa)
  7. Ruža za gredice
  8. Helenij (Helenium-hibrid)
  9. Kokotić (Delphinium-hibrid)
  10.  Visoki plamenac (Phlox paniculata)
  11. Sunčana (Heliopsis helianthodies)
  12. Vunasti čistac (Stachys byzantina)
  13. Ruža za gredice
  14.  Kokotić (Delphinium-hibrid )
  15.  Visoki plamenac (Phlox paniculata)
  16.  Visoki plamenac (Phlox paniculata)
  17.  Visoki plamenac (Phlox paniculata)
  18.  Ivančica (Leucanthemum superbum)

Uz slobodnorastuće ukrasne grmove treba staviti klasične trajnice, sunčanu i helenij. One sve do jeseni, i to u kontrastu s plavim kokotićem, ponosno pokazuju svoje žute i bakrene tonove. Čim u lipnju ili srpnju opadne vrhunac njegovog cvjetanja, nastupaju različite sorte visokog plamenca i obogaćuju gredicu bijelim, ružičastim i ljubičastim tonovima. Na tlu se nalaze jednogodišnje biljke poput nevena i kalfornijskog maka. One se svake godine vraćaju bez ičije pomoći.

 

Druga atraktivna varijanta za koju se možete odlučiti u vašem vrtu je slobodnorastuća cvjetna živica.  Ako je kompozicija živice od cvjetnih grmova dobro usklađena, cvjetanje će se zamjećivati od travnja do rujna. Donosimo skicu koju vrstu biljaka posaditi u cvjetnu živicu te kako ih kombinirati, odnosno, gdje ih smjestiti. Sve biljke su numerirane, pa slijedite ovakvo pravilo:

  1. Jorgovan (Syringa vulgaris)
  2. Šimšir (Buxus sempervirens)
  3. Japanska keria (Kerria japonica)
  4. Jorgovan (Spiraea x vanhouttei)
  5. Suručica (Syringa vulgaris "Madame Lemoine")
  6. Vajgela (Weigela florida)
  7. Mahonia (Mahonia aquifolium)
  8. Vrtna mirta (Deutzia x magnifica)
  9. Kolkvicija (Kolkwitzia amabilis)
  10. Suručica (Spiraea nipponica)
  11. Lukovice

Na početak stavite zbijene mahonije žutih cvjetova. Živica će doživjeti svoj prvi vrhunac u svibnju kad cvjetovi oba jorgovana počnu širiti svoj prekrasan miris. Cvjetovi sorte "Madame Lemoine" su bijeli, a postoji i sorta tamne grimiznocrvene boje. Po kalendaru cvjetanja najprije slijede suručica i japanska keria. Potom se pokazuje vrtna mirta koja svoje bijele cvjetove otvara u lipnju, baš kao i kolkvicija prebogatog cvata. Osim vajgele, suručice i japanske kerie, koji narastu od jedan i pol do dva metra, sve ostale vrste narastu između dva do tri metra. Mahonija će na kraju ponuditi jesenski ukras. Zajedno sa šimširom svojim zimskim zelenilom oživjet će golu živicu u to godišnje doba.

(informacije su preuzete iz knjige "Lazy – Ugodno vrtlarstvo")

Naravno, i ostatak vašeg vrta mora biti estetski usklađen i maštovit, a postoje jednostavni načini kako ćete od svog vrta napraviti raj na zemlji. Primjerice, kaskade od kamena, uz pomoću kojih ćete dobiti  vrt u više nivoa i odvojenih cjelina. U svakoj možete posaditi nešto drugo, počevši od cvijeća koje će vas oduševljavati svojim bojama, do začinskog bilja u čijim ćete aromama uživati dok sjedite u vrtu ili ga koristite u kuhinji.

Stare autogume također su iskoristive. Uzmite ih nekoliko i prešpricajte ih autolakom u dva sloja. Mogu biti u različitim bojama ili u istoj. To ovisi o izgledu ostatka vrta. Poslažite gume tako da tvore zanimljivu cjelinu, napunite ih humusnom zemljom  i posadite biljke prema želji. Možete ih okružiti i drugim cvijećem u teglama. Prednost ovakvog načina uređenja je da, ako se pokaže razlog, gume i tegle možete premještati u vrtu s jednog mjesta na drugo.

Zgodne vrtne staze možete napraviti od šljunka. Odlučite kojeg oblika želite da budu stazice, pa nabavite ili napravite kalup takvog oblika. Pazite da njegova dubina bude dovoljna. U kalup ulijte cement, pa poslažite šljunak. Kad se cement dovoljno stvrdne maknite kalup.

Iskoristiti možete i prazne limenke. Uzmite ih nekoliko i obojite u žive boje. Koristite autolak. Izrežite mali krug u kartonu, prislonite na limenku, pa špricajte lakom u drugoj boji kako biste dobili vesele točke. Posadite cvijeće u limenke pa ih objesite na zid kuće uz vrt.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti