Cvjetača je dobar izvor kolina, hranjive tvari koja mnogima nedostaje. Iako jetra može proizvesti male količine, većinu ovog esencijalnog nutrijenta ipak moramo unijeti kroz prehranu
Cvjetača obiluje vitaminima, a priprema se na brojne načine
Cvjetača je prava zimska namirnica, a sadrži mnoštvo hranjivih tvari i biljnih spojeva važnih za zdravlje, pa je zato smatramo i supernamirnicom. Obiluje vlaknima, vitaminima B i C, a sadrži i visoku koncentraciju antioksidansa.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Vitamin C, kojega cvjetača ima u značajnoj količini, esencijalan je za zdravlje kostiju i zubi, obnovu i očuvanje hrskavice te cijeljenje rana, kao i za bolju apsorpciju željeza. Cvjetača je dobar izvor kolina, hranjive tvari koja mnogima nedostaje. Iako jetra može proizvesti male količine, većinu ovog esencijalnog nutrijenta ipak moramo unijeti kroz prehranu.
Kolin je uključen u mnoge procese u tijelu. Primjerice, važan je za staničnu strukturu i zdrav živčani sustav. Mogućnosti pripreme cvjetače su brojne. Možete je kuhati na pari ili u vodi, peći ili pržiti, raditi guste juhe, pripremati na salatu, zapeći u pećnici s ostalim povrćem ili koristiti kao zamjenu za pire krumpir ili rižu.
Kupljenu cvjetaču je najbolje iskoristiti u roku od tri do sedam dana.