Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Čudesno drvo poprima dugine boje i stvara prekrasne slike

Čudesno drvo poprima dugine boje i stvara prekrasne slike
1

Eucaliptus deglupta, ili eukaliptus duginih boja tijekom godine gubi gornju koru, pa nova kora koja pomalo raste stvara odsjaj u različitim nijansama tako da na kraju izgleda kao - duga

VIDEO

Drveće eukaliptus deglupta, s pravom je poznato i po nazivu 'eukaliptus duginih boja', jer predstavlja jedno od najljepših čuda prirode. Prirodno im je stanište u Indoneziji, na Filipinima i u Papua Nova Gvineji, ali se može pronaći i na Havajima, južnim dijelovima američke države Kalifornija te u Teksasu i na Floridi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ljudi diljem svijeta zadivljeni su bojom kore tog drveća, koja s vremenom prirodno poprima dugine boje. Naime, kora tog drveća tijekom godine pomalo se guli, a ispod stare kore raste nova, koja tijekom sazrijevanja stvara efekt duge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kerstin Gm (@kerstin_gm)

Kako pojedini dijelovi nove kože sazrijevaju, tako stvaraju plavi, ljubičasti, narančasti, crveni, zeleni  i žuti odsjaj. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Yia Bayrón (@yialovivi)

Eukaliptus duginih boja raste u vlažnom okolišu, a tijekom sezone može narasti i do metar uvis. U prašumama gdje rastu mogu narasti i do 76 metara, dok u američkim područjima dosežu tek polovicu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli AS (@alessandraasanti)

Prvo takvo drvo na Havajima je posađeno 1929. godine, u Wahiawa botaničkom vrtu, a na Havaje je donijeto da se spriječi izumiranje šumskih vrsta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Wojciech Wardecki (@wogrodzie)

Zanimljivo je da pogled na koru nije jedino što je kod tog drveća posebno, poznato je da ulje koje ispušta njegovo lišće djeluje umirujuće, pa može imati i ljekoviti učinak. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO