Sezonsku depresiju koja se javlja uz vrlo hladno, kišno ili maglovito vrijeme mogu ublažiti hrana i topli napici koji sadrže tzv. vitamine optimizma
Crni kruh, banane i kava ili čaj brzo dižu raspoloženje
Namirnice od crnog brašna poput kruha i tjestenine od cjelovitih žitarica te voće i povrće odgodit će osjećaj gladi i otkloniti nervozu. Manjak vitamina B i folne kiseline također može izazvati ili potaknuti sezonsku depresiju, upozoravaju stručnjaci s Harvarda. Zato je dobro dan započeti frapeom od banana koji njime obiluje i stimulira proizvodnju serotonina, hormona koji poboljšava raspoloženje. Samo jedan tanjur variva od leće sadrži 90 posto preporučene dnevne doze folne kiseline, što ga čini izvrsnim ručkom. Za desert ili međuobrok nutricionisti preporučuju orašaste plodove i kikiriki jer sadrže tiamin, poznat kao “vitamin optimizma”. Zeleni ili crni čaj te šalica crne kave instantno podižu raspoloženje zahvaljujući kofeinu koji stimulira središnji živčani sustav.Manjak vitamina D izaziva depresiju, a uglavnom se dobiva izloženosti sunčevoj svjetlosti. Zimi se najlakše može nadoknaditi ribom, a osobito lososom. Ima ga i u piletini, gljivama te kvascu.Orasi otklanjaju letargiju jer sadrže mnogo magnezija, minerala čiji manjak izaziva depresiju. Dobro ih je jesti s čokoladom jer potiče hormone sreće, no ne treba pretjerivati jer ima previše šećera. Češnjak otklanja umor, tjeskobu i razdražljivost. Dodate li ga jogurtu, dobit ćete salatni preljev koji obiluje probioticima i popravlja raspoloženje.