Prema stručnjacima, kako biste doista osjetili okus čokolade, ne biste je trebali žvakati. Umjesto toga pustite da vam se komadić čokolade otopi u ustima kako bi se okusi mogli razviti
Cijelo vrijeme ste krivo jeli čokoladu: Evo kako da u njoj uživate i izvučete najbolje iz nje
Prema znanstvenici Natalie Alibrandi, koja istražuje hranu, ljudi često griješe kada jedu slastice na bazi kakaa. Naime, stručnjakinja je otkrila da je pogrešno čokoladu jesti navečer te jesti puno iste odjednom.
POGLEDAJTE VIDEO: Zdrave tajne tamne čokolade
Pokretanje videa...
Također ju ne biste trebali držati u hladnjaku jer je tamo razina vlage previsoka. Za savršenu temperaturu čokolade treba je održavati na 18°C stupnjeva. Ako se drži u hladnjaku, čokolada će se kristalizirati i oksidirati, a prijenosi drugih mirisa mogu utjecati na okus.
Očiti znakovi da je poslastica pogrešno pohranjena uključuju nedostatak oštrog krckanja kada odlomite kockicu. Također će se prebrzo otopiti ili će imati mrvičastu teksturu ako se pogrešno skladišti.
- Čokolada je složena poslastica s mnogo slojeva koje treba istražiti. Razumijevanje da čokolada treba fino puknuti, vizualno i zvučno, donosi ugodu okusnim receptorima i pojačava okus. Konzumiranje čokolade ranije tijekom dana sa svježim nepcem također je ključno - izjavila je Natalie Alibrandi.
Prema stručnjacima, kako biste doista osjetili okus čokolade, ne biste je trebali žvakati. Umjesto toga pustite da vam se komadić čokolade otopi u ustima kako bi se okusi mogli razviti.
U nastavku slijedi deset 'zapovijedi' koje morate poštivati kod uživanja u čokoladi:
1. Jedite je ranije tijekom dana
Jedite je ranije tijekom dana sa svježim nepcem kako bi osjetili njeno bogatstvo okusa.
2. Ne čuvajte je u hladnjaku
Čuvajte čokoladu na 18°C stupnjeva kako biste spriječili oksidaciju, otpuštanje šećera i bilo kakav prijenos mirisa.
3. Ostavite da se otopi, nemojte žvakati
Pustite li da se otopi, dopuštate kakao maslacu da obloži vaša usta, omogućujući vam da iskusite sve okuse.
4. Jedite u malim količinama
Pojedite do šest komada od 4 grama kako biste spriječili pretjeranu stimulaciju okusnih pupoljaka.
5. Koristite sva svoja osjetila
Vid, miris, tekstura, pa čak i sluh dio su iskustva.
6. Neka bude brzo
Kada čokolada pukne, to znači da je pravilno temperirana i da ima odgovarajuću strukturu i kvalitetu.
7. Nema smetnji
Čokolada ima toliko hlapljivih sastojaka i nijansi, posvetite joj onoliko pažnje koliko zaslužuje, ovo će poboljšati ukupni doživljaj.
8. Neočekivana uparivanja
Probajte slatku čokoladu (mliječnu ili bijelu) s gorkom hranom ili gorku čokoladu sa slanijom hranom.
9. Pričekajte naknadni okus
Neke čokolade mogu ostaviti arome na nepcu i od 45 minuta, no u većini slučajeva bit će dovoljno pričekati i 15 minuta.
10. Nemojte miješati
Miješanje različitih vrsta čokolade može previše stimulirati okusne pupoljke, stoga izbjegavajte miješanje različitih vrsta (npr. mliječne i tamne čokolade), piše Daily Star.