Ako prije prženja očistite ribu i ostavite je u hladnjaku barem nekoliko sati te zamijenite jedan sastojak u smjesi za pohanje - oduševit ćete se posve novim okusima, tvrde majstori kuhinje
Chefovi imaju super trik za pohanje ribe: Zalogaj je još hrskaviji, a riba manje masna
Ako volite pohanu ribu – onaj osjećaj između okusa hrskave korice od pohanja i mekanog ribljeg mesa – dobro je znati da majstori kuhinje već dugo vremena imaju jedan trik zbog kojeg okus pohane ribe može biti još savršeniji, piše Kent Rollins.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Naime, mnogi chefovi sve češće umjesto brašna za pohanje ribe koriste gustin, koji stvara puno tanji i hrskaviji sloj korice koja bolje zadržava vlagu ribe i sprječava da ona tijekom pohanja upije previše ulja.
Na taj način dobit ćete manje masnu ribu o lakši obrok koji je još zdravija zamjena za meso. Osim toga, gustin ne sadržava gluten, što ga čini dobrom zamjenom za brašno, za osobe koje imaju intoleranciju na gluten.
Donosimo recept za ribu pohanu s gustinom umjesto brašna:
Sastojci:
- 1 kg ribe po izboru
- 200 g gustina
- 3 žličice soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- drugi začini po izboru
- ulje za prženje
Priprema: Ribu izrežite na komade, posolite i ostavite u hladnjaku barem nekoliko sati prije prženja. Gustin stavite u zdjelu, dodajte žličicu soli, malo papra, češnjaka i ostale začine po izboru, pa sve promiješajte, da se začini prožmu.
Stavite ulje u dublju posudu, dovoljno duboku da riba može 'plivati' u njoj, pa ga dobro zagrijte. Izvadite ribu iz hladnjaka i svaki dio dobro uvaljajte u smjesu od gustina, a zatim ju spuštajte u vruće ulje. Po potrebi, okrenite ribu nekoliko puta da se ravnomjerno prži sa svih strana.