Ljude zaintrigira pomisao da se obrok može napraviti za samo 1 funtu (nešto više od 8 kuna), zanima ih što sve mogu pripremiti tako jeftino, kaže chef Miguel Barclay
Chef objavljuje recepte za jela koja ne stoje više od 9 kuna
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...
Londonski chef Miguel Barclay na Instagramu dijeli recepte i savjete kako pripremiti zdrave obroke ne skuplje od 1 funte (8,37 kn) po osobi. Na tu temu je izdao ukupno pet knjiga, a u ova krizna vremena njegovi su recepti popularniji nego ikad.
Sve je počelo kao zajednički projekt na društvenim mrežama u koji se uključilo puno ljudi.
- To je bilo nešto sa čime sam se zabavljao kod kuće i pomislio sam kako bi bilo zabavno da se i drugi ljudi uključe. Učinilo mi se da ljudi obožavaju pripremati recepte koje objavljujem, pa je to evoluiralo u stranicu sa receptima. Ljude zaintrigira pomisao da se obrok može napraviti za samo 1 funtu, zanima ih što sve mogu pripremiti tako jeftino - rekao je.
Naravno, prvi njegov savjet je kupovati promišljeno i ne plaćati više, na primjer povrće i meso koje je nasjeckano, kada ga možete i sami narezati kod kuće i uštedjeti novac. Također, savjetuje sve umake pripremati sam kod kuće jer je to uvijek ekonomičnije.
Što se okusa tiče, kaže kako je uvijek dobro u jelo dodati malo soka od limuna ili curryja.
- Malo soka od limuna savršeno je za podizanje jela s oštrim kontrastnim okusom. Probajte ga sa svime, od bolonjeza do svježe salate. Malo curryja u prahu izvrstan je dodatak bilo čemu, od povrća do pečenog mesa i sigurno će uzbuditi vaše okusne pupoljke - savjetuje.
Naglasio je i važnost kuhanja od nule.
- Vratite se osnovama. Počnite kuhati od nule. Na svježim sastojcima nema oznaka sastojaka, sastojci su samo predmeti koje stavite u svoju košaricu. Tako barem znate što jedete i držite kontrolu nad onim što unosite u svoje tijelo - kaže, a prenosi Daily Mail.
Nekoliko njegovih prijedloga za jeftine i zdrave obroke:
Na maslinovom ulju pržite malo slanutka (vjerojatno konzerviranog, nije spomenuo), dodajte sol, papar i kumin pa dodajte malo špinata i jedno jaje.
Ispecite komad butternut tikve, začinite i napravite pire vilicom. Potom pomiješajte s tjesteninom i maslinovim uljem.
Feta sir (ili neki drugi) izrežite na šnite, pa stavljajte u brašno, jaje i mrvice te ispržite na ulju. Servirajte sa salatom.
Pržite luk, patlidžan i češnjak na maslinovom ulju, a zatim dodajte nasjeckane rajčice, sol, papar i origano i pirjajte. Poslužite uz palentu koja je skuhana na mlijeku.
Pržite malo povrća s češnjakom, čilijem i mrvicom sezamovog ulja (ili nekog drugog) pa izvadite iz tave kada je gotovo. Izmućkajte nekoliko jaja, ulijte u tavu, a kada su otprilike 80 posto gotova, stavite na njih povrće i preklopite te još malo ostavite u tavi.
Ovo je jedna varijanta pizze. Uzmite lisnato tijesto pa na njega složite tanko narezan luk, sir i rajčicu. Začinite solju, paprom i origanom te ispecite.
VIŠE NJEGOVIH RECEPATA PRONAĆI ĆETE OVDJE.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Evo recepta za nimalo dosadnu tjesteninu, a sve imate doma
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - Boris Banović, modni dizajner
Pokretanje videa...