Češnjak je među najrasprostranjenijim začinima u kulinarstvu diljem svijeta, no osim okusa hrane, može značajno doprinijeti zdravlju pojedinaca koji ga konzumiraju
Češnjak pomaže zdravlju srca, štiti nas od raka i jača imunitet
1. Osnažuje imunitet
Mnogi pripravci za jačanje imuniteta sadrže češnjak. Ljudi ga koriste kako bi izbjegli bolesti, borili se protiv infekcija, pa čak i liječili rane. U nedavnoj studiji 146 volontera tijekom 12 tjedana su svakodnevno uzimali placebo ili suplemente češnjaka u zimskom periodu. Grupa koja je uzimala češnjaka imala je manje oboljelih od prehlada, a ako su i dobili neku infekciju, brže su se od nje oporavili. Druga istraživanja navode kako ekstrakt češnjaka osnažuje stanične funkcije, piše Health.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Tako su, primjerice, zdravim odraslima u dobi od 21 do 50 godina tijekom 90 dana davali placebo ili ekstrakt češnjaka. Iako među grupama nije bilo razlika u pobolu, oni koji su uzimali češnjak imali su blaže oblike prehlada, manje simptoma i manje su izostajali iz škole ili s posla.
2. Dobar je za srce
Znanstvenici su temeljem istraživanja utvrdili da češnjak povoljno djeluje na zdravlje srca. To uključuje snižavanje povišenog krvnog tlaka i kolesterola, kao i smanjenje plaka na arterijama te upalnih markera u krvi. Dodatna istraživanja pokazala su da konzumacija ekstrakta češnjaka pomaže u smanjenju koronarne kalcifikacije koja je vodeći rizik za srčani udar i moždani udar.
Kod ljudi s visokim kolesterolom češnjak je smanjio razine i dobrog i lošeg kolesterola. Ukupno, tvrde istraživanja, kolesterol je bio niži 8 posto uz smanjenje rizika od srčanog udara za 38 posto do 50. godine.
3. Snižava tlak
Oko 25 posto odraslih u svijetu pati od visokog tlaka koji je uzrok smrti za sedam milijuna ljudi svake godine. Češnjak kod ljudi s hipertenzijom snižava visoki tlak istovremeno snižavajući kolesterol i stimulirajući imunološki sustav.
4. Štiti od raka
Češnjak i slično povrće poput luka povezano je sa smanjenim rizikom od obolijevanja više vrsta raka, uključujući rak želuca, grla, prostate i crijeva. Prirodni sastojci češnjaka selektivno ubijaju stanice raka i sprječavaju njihov rast i širenje.
5. Pomaže zdravlju mozga
Osim što poboljšava koncentraciju, učenje i pamćenje, češnjak može štititi kognitivne funkcije štiteći neurone u mozgu. Dodatno, istraživanja su pokazala i kako pomaže u borbi protiv promjena na mozgu koje vode do neurodegenerativnih stanja poput Alzheimerove bolesti.
6. Štiti crijeva
Češnjak djeluje kao prebiotik, a to je hrana za dobre bakterije u crijevima povezane sa imunitetom i dobrim raspoloženjem. Ekstrakt češnjaka povećava raznolikost crijevnih mikroba, osobito kad je riječ o broju bakterija važnih za stimulaciju imunološkog sustava.
7. Zdrav je za kosti
Česta konzumacija češnjaka i luka povezana je sa njihovim zaštitnim djelovanjem protiv osteoartritisa kukova, česte bolesti koja pogađa stariju populaciju. Znanstvenici vjeruju da su uzrok tome pozitivne sastavnice tog povrća.
Kako jesti češnjak
Iako su u studijama koristili suplemente, bez nadzora dijetetičara i liječnika ne bi ih trebalo konzumirati. U obliku suplementa češnjak može negativno djelovati u kombinaciji s drugim lijekovima, pa može prouzročiti vrtoglavicu, nesanicu, visok rizik od krvarenja i crijevne tegobe. Umjesto toga, bolje je uzeti svježu namirnicu.
Kako biste pojačali njegov učinak, zgnječite češnjak i ostavite ga na sobnoj temperaturi. Istraživanja pokazuju da taj korak omogućuje enzimima u isticanju zdravstvenih benefita, a oni su na vrhuncu deset minuta nakon što ste ga zgnječili. Potom ga možete dodati maslinovom ulju, juhi, varivu ili umaku.
Kako se riješiti zadaha?
Nakon konzumacije svježeg češnjaka ostaje prepoznatljivi zadah, a najjednostavniji način da ga uklonite je žvakanjem svježe mente ili peršina. Pomaže i konzumacija jabuke ili zelene salate jer ćete time neutralizirati sumporne sastavnice koje češnjaku daju specifični miris.
Ili iskušajte crni češnjak. Bez aditiva i konzervansa, crni češnjak se radi od fermentiranog češnjaka starog oko mjesec dana. Proces fermentacije uzrokuje njegovu tamnu boju i meku teksturu te slatkast okus. Istraživanja su pokazala da ima dvaput više antioksidansa nego sirovi češnjak, a bonus je i to što nakon njega nećete imati zadah.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...