Pri otvaranju boce pjenušavog vina, povucite i okrenite bocu (a ne čep!) u jednom smjeru, a prije točenja grlo obrišite pamučnom krpom
Čep ne smije pucati dok se izvlači, mora 'uzdahnuti'
Kako bi svaku vrstu pjenušavog vina (uključujući i onu izvornu iz francuskog Champagna) poslužili sa stilom, piće ohladite do prave temperature, čep skinite tiho i dok točite, pripazite da pjenušac završi u čaši, a ne po rukama uzvanika. Pjenušac najprije ostavite od 20 do 30 minuta u kanti s vodom i ledom. Idealna temperatura za posluživanje pića je 7 stupnjeva Celzijusa jer će tako onaj tko ga pije uživati u najboljem mirisu i najbogatijoj aromi. Možete ga i ostaviti u hladnjaku od tri do četiri sata, a hlađenje u zamrzivaču zabranjeno je. Pri otvaranju boce najprije uklonite foliju kako bi otkrili žicu koja drži čep. Držeći palac na vrhu čepa, otpustite žičanu rešetku. Usmjerite bocu od sebe i drugih pod kutem od 45 stupnjeva, uhvatite čep jednom rukom, a drugom čvrsto držite dno. Povucite i okrenite bocu (a ne čep!) u jednom smjeru. Pluto bi trebalo proizvesti zvuk poput uzdaha. Prije točenja grlo boce obrišite pamučnom krpom. U visoke i uske čaše najprije utočite nekoliko kapi, a onda dotočite do vrha. Živjeli!
BOCA ŠAMPANJCA IMA 58 MILIJUNA MJEHURIĆA
Proizvode se različiti pjenušci, od potpuno suhih do slatkih. Prvi ima oznaku “brut”, zatim dolazi “extra dry” pa “sec”, “demi-sec”, a najslađi je “doux”. Što su mjehurići manji to je okus pića ugodniji pa je njihova veličina i mjerilo kvalitete. Otvorena boca šampanjca ima otprilike 58 milijuna mjehurića.
CHURCHILL IMA SVOJ ŠAMPANJAC
Tvorac makroekonomije John Maynard Keyes rekao je: “Jedino žalim što nisam pio više šampanjca”, a W. Churchill toliko je uživao u omiljenom šampanjcu da mu je dodano premijerovo ime - Pol Roger, Cuvee Sir Winston Churchill. O njemu je pisao Voltaire, a bio je nadahnuće Dumasu, Capoteu...
UZ ŠAMPANJAC POSLUŽUJE SE ZAČINJENA I SLANA HRANA
Šampanjce i pjenušce najbolje je poslužiti s blagim i jakim sirevima te začinjenim jelima azijske kuhinje. No izvrsno se sljubljuju i s čipsom, kokicama, pizzom s manje umaka od rajčica, orašastim plodovima i meksičkom hranom. Uz pjenušac, neizostavan su desert jagode i ostalo crveno voće.
PJENUŠAVA VINA DOBRA SU ZA ZDRAVLJE SRCA I KRVNIH ŽILA
Šampanjac i pjenušci sadrže polifenole, antioksidanse koji štite srce i krvne žile, pokazala je britanska studija. Tako su znanstvenici sa Sveučilišta Reading potvrdili rezultate o povoljnu utjecaju crnog vina na zdravlje srca. Šampanjac se najčešće dobiva od dvije sorte crnoga grožđa, pinota meuniera i pinota noira, te jedne bijelog, chardonnaya.
PJENUŠCI SE NIKAD NE TOČE U ČAŠE U OBLIKU ŠIROKE ZDJELICE
Pjenušci se obvezno toče u visoke i uske čaše s dugom drškom ili one u obliku tulipana. Tako dizajnirane čaše potiču strujanje mjehurića prema vrhu i koncentraciju aroma. Čaše “coupe” iz viktorijanskog doba (u obliku široke zdjelice) nisu preporučljive jer piće tako otpušta previše mjehurića i brzo “splasne”.