Jeftinija kasija često se prodaje kao skuplji cimet. Problem je u tome što kasija sadrži znatno više kumarina, a veće doze tog spoja mogu negativno djelovati na jetru i bubrege
Cejlonski ili kineski cimet: Prvi je pravi cimet, ljekovit i ukusan
Pravom cimetu (Cinnamomum zeylanicum) okusom i mirisom je slična kasija ili kineski cimet (Cinnamomum cassia). Jeftinija kasija tako se često prodaje kao skuplji cimet. Problem je u tome što kasija sadrži znatno više kumarina, aromatične tvari koja se može naći u mnogim biljkama, a veće doze kumarina mogu oštetiti jetra i bubrege. Kumarin se je nekada dodavao slatkišima, no zbog njegovih štetnih učinaka njegov je udio u hrani zakonski ograničen, pa bi u liječenju kasiju trebalo izbjegavati.
Pravi cimet
Cimet je kora malenog stabla srodnog lovoru. Mlade grane redovito se režu, a kora im se odvija, suši u slojevima i oblikuju u štapiće. Manji štapići umeću se u veće. Stoga se pravi cimet prepoznaje po tankim 'listićima'. Poznat je i po nazivu cejlonski cimet.
Lažni cimet
Kasija se dobiva iz kore nešto većeg stabla, pa su tako njezini štapići veći i grublji, uvijeni prema unutra s obje strane. Boja im je intenzivnije crvena od pravog cimeta a aroma oštrija, snažnija i manje profinjena.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...