Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Cejlonski ili kineski cimet: Prvi je pravi cimet, ljekovit i ukusan

Cejlonski ili kineski cimet: Prvi je pravi cimet, ljekovit i ukusan

Jeftinija kasija često se prodaje kao skuplji cimet. Problem je u tome što kasija sadrži znatno više kumarina, a veće doze tog spoja mogu negativno djelovati na jetru i bubrege

Pravom cimetu (Cinnamomum zeylanicum) okusom i mirisom je slična kasija ili kineski cimet (Cinnamomum cassia). Jeftinija kasija tako se često prodaje kao skuplji cimet. Problem je u tome što kasija sadrži znatno više kumarina, aromatične tvari koja se može naći u mnogim biljkama, a veće doze kumarina mogu oštetiti jetra i bubrege. Kumarin se je nekada dodavao slatkišima, no zbog njegovih štetnih učinaka njegov je udio u hrani zakonski ograničen, pa bi u liječenju kasiju trebalo izbjegavati.

Pravi cimet

Cimet je kora malenog stabla srodnog lovoru. Mlade grane redovito se režu, a kora im se odvija, suši u slojevima i oblikuju u štapiće. Manji štapići umeću se u veće. Stoga se pravi cimet prepoznaje po tankim 'listićima'. Poznat je i po nazivu cejlonski cimet. 

Lažni cimet

Kasija se dobiva iz kore nešto većeg stabla, pa su tako njezini štapići veći i grublji, uvijeni prema unutra s obje strane. Boja im je intenzivnije crvena od pravog cimeta a aroma oštrija, snažnija i manje profinjena.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3