Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Čaša octa u lavoru čuva zdravlje stopala i štiti ih od infekcija

Čaša octa u lavoru čuva zdravlje stopala i štiti ih od infekcija

Ocat ima protumikrobna i protugljivična svojstva pa je vrlo koristan za zaštitu stopala od infekcija gljivicama i virusima - pomoći će i oko neugodnog mirisa te bradavica

VIDEO

Ocat sadrži octenu kiselinu koja ima antimikrobna svojstva, pa štiti od gljivica i drugih štetnih mikroba. Stoga namakanje stopala u octenoj kupki može pomoći u borbi protiv neugodnih mirisa i infekcija. Pomoći će vam posebno kod ovih stanja: 

POGLEDAJTE VIDEO: Znate li da stopala rastu do 50. godine?

Pokretanje videa...

Stopala rastu i do 50. godine 01:09

Neugodan miris stopala

To može biti posljedica znoja koji se nakuplja između nožnih prstiju. Nekim ljudima stopala se znoje čak i kada ne vježbaju, odnosno nisu fizički aktivni. Ponekad se neugodan miris pogoršava razvojem bakterija ili gljivica na stopalima i u obući.

Budući da je ocat antimikrobno sredstvo, namakanje stopala u kupki s octom 10 do 20 minuta može pomoći u ubijanju bakterija ili gljivica koje doprinose neugodnom mirisu.

Bolne žuljeve ćete ublažiti aloe verom ili kantarionovim uljem
Bolne žuljeve ćete ublažiti aloe verom ili kantarionovim uljem

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je zarazna bolest kože uzrokovana izlaganjem gljivicama. Zahvaća stopala, posebno nakon što su dugo u cipelama, jer se tu stvara toplo i vlažno okruženje, pogodno za rast gljivica. Često se razvija između prstiju, a zbog toga koža može postati suha, osjetljiva i osjetljiva na oštećenja. Hodanje bosih nogu na javnim mjestima, kao što su teretane ili bazeni, može dovesti do atletskog stopala.

Bradavice na stopalima

 Bradavice su kožne izrasline uzrokovane virusnom infekcijom. Virus koji uzrokuje bradavice je humani papiloma virus (HPV), a moguće je da ih dobijete bliskim kontaktom nogu sa zaraženom osobom, preko obuče, ručnika, pa i stajanjem na mjestu gdje je zaražena osoba boravila. Bradavice obično nisu bolne, ali mogu izgledati vrlo ružno. Kako ocat ima antimikrobna svojstva, mogao bi zaštititi stopalo od virusa te na taj način pomoći u liječenju ili sprječavanju rasta bradavica na stopalima.

Kako napraviti octenu kupku za stopala?

Napunite lavor s jednom šalicom octa. Dodajte dvije šalice tople vode. Nastavite dodavati po jednu šalicu octa i po dvije šalice tople vode sve dok se lavor ne napuni. Namačite stopala u lavoru od 10 do 20 minuta. Očistite stopala običnim, mekim sapunom poslije namakanja. Ponavljajte svaki dan ili dok problemi sa stopalima ne nestanu u potpunosti. 

 

Malo je vjerojatno da će vrsta octa koju osoba koristi značajno utjecati na učinkovitost namakanja. Međutim, možda je bolje izbjegavati biljni ili voćni ocat jer sadrže dodatne sastojke.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Djevice će šarmirati sve oko sebe, a Vage će netko  jako iznevjeriti
Od 8. do 14. rujna

Veliki tjedni horoskop: Djevice će šarmirati sve oko sebe, a Vage će netko jako iznevjeriti

Vodenjacima će u središtu pozornosti biti rješavanje nasljedstva, stanja na bankovnom računu i posjeda nad tuđom imovinom. Imat će dovoljno snage da istodobno rade na nekoliko poslova i privedu ih kraju

Dnevni horoskop za nedjelju 8. rujna: Ovan mora paziti što govori, Vage čeka nova ljubav...
ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za nedjelju 8. rujna: Ovan mora paziti što govori, Vage čeka nova ljubav...

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 8. rujna i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Stigao je kviz koji nije nimalo lagan: Dokažite da ste genije!
RIJEŠITE 25/25!

Stigao je kviz koji nije nimalo lagan: Dokažite da ste genije!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...