Okruglice od sira su jako fine, a brzo se pripremaju i u njih se mogu dodati različiti dodaci i začini. Ako planirate novogodišnji tulum, ovo je fenomenalan sitni obrok koji će vas zasiti i spriječiti mamurluk
Brze i fine okruglice od sira su stvorene za novogodišnji tulum
Princes-okruglice od sira
Sastojci: 2 dl mlijeka, 25 g maslaca, sol, papar, 100 g prosijanog brašna, 3 jaja, 100 g ementalera, jaje za premazivanje
Priprema:
- Stavite mlijeko i maslac u posudu, posolite, popaprite pa pustite da provrije.
- Uspite brašno te miješajte na laganoj vatri dok se tijesto ne počne odvajati od posude i kuhače.
- Maknite s vatre pa dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući poslije svakog.
- Polovinu sira sitno nasjeckajte, a drugi dio naribajte i umiješajte u tijesto.
- Stavite tijesto u platnenu vrećicu za kreme s metalnim umetkom promjera jedan centimetar pa istiskujte krafnice na lim za pečenje obložen papirom.
- Premažite ih razmućenim jajetom i pospite nasjeckanim ementalerom.
- Stavite u umjereno zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta.
- Tijekom pečenja krafnice će narasti. Poslužite ih tople.
Pečene okruglice od špinata i sira
Sastojci: 300 g smrznutog špinata, 5 jaja, veća glavica luka, 5 kriški starog kruha, 2 žlice maslinova ulja, žlica začinskog bilja, 1/2 šalice otopljenog maslaca, 1/2 šalice parmezana, češnjak u prahu, sol, papar
Priprema:
- Stari kruh narežite na komadiće i zalijte ga s četiri dl prokuhane slane vode u koju ste dodali maslinovo ulje sa žlicom začinskog bilja.
- Pustite da se kruh namoči i upije tekućinu.
- Ocijedite špinat te umiješajte namočenom kruhu.
- Dodajte sitno sjeckani luk, umućena jaja, parmezan, češnjak u prahu, sol, papar i otopljeni maslac. Promiješajte smjesu i oblikujte kuglice.
- Ako je smjesa pregusta, dodajte malo mlijeka, a ako je prerijetka, zgusnite je krušnim mrvicama.
- Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i silikonskim kistom premažite svaku kuglicu s malo maslinova ulja.
- Pecite na 180°C oko 20 minuta.
Okruglice od sira, pistacija i oraha
Sastojci: 100 g svježeg kravljeg sira, 60 g mozzarelle, 150 g ovčjeg sira, 50 g nasjeckanih pistacija, 50 g oraha, manja čili papričica, češanj češnjaka, žlica nasjeckanog vlasca, žličica sušenog bosiljka
Priprema:
- Grubo nasjeckajte pistacije i orahe.
- Svježi kravlji sir pomiješajte s naribanim sirom i mozzarellom.
- Smjesi dodajte sitno sjeckani češnjak, vlasac, čili papričicu, sušeni bosiljak i sol.
- Dodajte pola količine oraha i pistacija, promiješajte pa oblikujte rukama loptice.
- Uvaljajte loptice u preostali dio narezanih pistacija i oraha.
- Posložite ih na poslužavnik ili u ukrasne papirnate košarice te stavite na hladno mjesto.
- Desetak minuta prije posluživanja izvadite ih na sobnu temperaturu.
Punjene loptice
Sastojci: Smjesa: Veće pakiranje sirnog namaza, šalica naribanog sira, žlica senfa, žličica worcestershirea, morska sol, mljeveni papar; ostalo: 5 manjih cherry rajčica, 6 bobica crnoga grožđa, 5 crnih maslina, šalica pistacija
Priprema:
- Izmiješajte sastojke za smjesu i ostavite u hladnjaku sat, dva.
- Nasjeckajte pistacije i prepržite ih na tavi oko sedam minuta.
- Uzmite žlicu smjese. Malo je razvaljajte.
- Napunite po jednom rajčicom, bobicom grožđa ili maslinom i oblikujte kuglice.
- Uvaljajte ih u prepržene pistacije ili ostatak naribanog sira.
- Vratite kuglice u hladnjak i izvadite neposredno prije posluživanja.