Kako bi jela bila gotova na vrijeme, a blagdansko kuhanje proteklo bez stresa i nerviranja dio posla prepustite ukućanima, rodbini i prijateljima
Božić: Mama i tata kuhaju, a najmlađi miksaju kreme
Želite li izbjeći kulinarske nezgode tijekom pripreme blagdanskog objeda, dobro je i nekoliko puta pročitati recepte. Tako ćete izbjeći da u ključnom trenutku, dok su već sve trgovine zatvorene, ustanovite kako vam nedostaje neki sastojak ili potreban pribor. Sva jela koja mogu stajati bolje je pripremiti unaprijed, primjerice francusku salatu, koja je ionako ukusnija nakon što nekliko dana odstoji u hladnjaku. Iako se za blagdane kuha svečanije nego za ostale dane, to nije najbolje vrijeme za eksperimentiranje s novim kulinarskim tehnikama i egzotičnim specijalitetima. I bez njih kuhanje može biti dovoljno stresno. Opušteniju atmosferu postići ćete ako zatražite pomoć rodbine i prijatelja. Zajedničko guljenje krumpira može biti odlična prilika da popričate. Djeca će biti vrlo ponosna dopustite li im da miješaju tijesto za kolače ili vam pomognu na neki drugi način. Osim toga, ne bojte se pogriješiti. Čak i najboljim kuharima ponekad zagore kolači. Imajte na umu da, ako sve ostalo zakaže, možete malo “varati” i spas potražiti u slastičarnici.
>>> Hladnjak i zamrzivač očistite što ranije kako biste imali dovoljno prostora za spremanje svih sastojaka potrebnih za blagdansku večeru.
>>> Samoljepivi papirići odlična su pomoć. Na njih, primjerice, zapišite točno vrijeme stavljanja kolača u pećnicu te ih zalijepite na vidljivo mjesto.
>>> Ne zaboravite na vrijeme naoštriti noževe koji su vam potrebni za kuhanje. Pećnicu je također lakše očistiti prije nego poslije blagdana.