Palentu su, prema nekim vjerovanjima, prvi počeli jesti seljaci u sjevernoj Italiji. U Slavoniji su ljudi često pripremali bijelu palentu koja bi se, nakon što je kuhana, stavljala na luk ispržen na masti
Blagodati kukuruzne krupice: Jeste li kušali pohanu palentu?
Cjelovito zrno kukuruza je zdravo kao i svako žito, jer je bogato vlaknima i mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Najvažnije u kukuruzu su netopljiva vlakna, poput hemiceluloze, celuloze i lignina. Kukuruz je posebno visok u luteinu i zeaksantinu, dva karotenoida koji mogu spriječiti kataraktu (sivu mrenu) i degeneraciju makule (bolest središnjeg dijela mrežnice) povezane s dobi, pojasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.
POGLEDAJTE VIDEO o superhrani budućnosti:
Pokretanje videa...
Kukuruzna krupica bogata je vitaminima B, vitaminima K i E, fosforom, magnezijem, cinkom, kalijem, bakrom, selenom i manganom. Osim toga, sadrži mali broj kalorija pa je odličan izbor ako pazite na liniju, 100 grama palente sadrži oko 380 kalorija, a od te količine dobijete kada je skuhate. Ukoliko ste na dijeti, pripremite palentu pa je prelijte s jogurtom, to je jako dobra kombinacija za organizam. Također, kaša od kukuruznog brašna je dobar izbor za starije ljude koji imaju poteškoća sa gutanjem, kazala nam je Olja Martinić i dodala da u svijetu postoji puno vrsti kukuruza, a razlikuju se i po boji zrna.
- Poznat i kao kukuruz (Zea mays), kukuruz je jedno od najpopularnijih žitarica na svijetu. Posebno su popularne kokice i slatki kukuruz. Čitava jedna grana prehrambene industrije u središtu ima kukuruzno brašno. To uključuje tortilje, tortilje čips, polentu, kukuruzno brašno, kukuruzni sirup i kukuruzno ulje. Kukuruz je obično žut, ali dolazi u raznim drugim bojama, poput crvene, narančaste, ljubičaste, plave, bijele i crne - rekla nam je.
Nutricionistica je otkrila i u kojim kombinacijama ona najviše voli jesti palentu.
- Palenta je neizostavna uz brudet, kiseli umak od janjeće jetrice ali i u jelima s povrtnim umakom. Meni je najdraža zljevanka sa špinatom i zljevanka s kiselim kupusom - rekla je.
Palentu su, prema nekim vjerovanjima, prvi počeli jesti seljaci u sjevernoj Italiji, a pripremali su je od bijele ili žute kukuruzne krupice. U Slavoniji su ljudi često pripremali bijelu palentu koja bi se, nakon što je kuhana, stavljala na luk ispržen na masti.
Danas su ljudi okruženi s toliko raznovrsne hrane da palentu jedu često i na puno sofisticiranije načine. Nerijetko se nađe u finim restoranima u nekoj jedinstvenoj kombinaciji.
Jeste li ikada kušali pohanu palentu?
Možda zvuči pomalo nevjerojatno, no to jelo je zapravo vrlo jednostavno napraviti. Najprije skuhajte gustu palentu pa je ulijte u četvrtasti kalup i ostavite da se dobro ohladi jer će tada postati čvrsta. Potom palentu izrežete na šnite otprilike debljine prsta i pohajte u brašnu, jajima i krušnim mrvicama kao kada pohate meso. Poslužite uz neki fini umak.
Inače, želite li dobiti dobro skuhanu palentu, svakako se držite preporučene količine koja se nalazi na ambalaži i kuhajte koliko uz neprestano miješanje. Prije kuhanja u vodu stavite malo ulja i soli, bit će ukusnija.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...